Felhívás!

Hétfőn startol a bp.kezdi.ro

Hétfőn startol a bp.kezdi.ro Kovászna megye

Az év elején tanácsülésen született döntés arról, hogy Kézdi is felsorakozik az „intelligens” városok közé, és a költségvetésben keretet különít el az állampolgári kezdeményezéseknek. Szilveszter Szabolcs tanácsos, alpolgármester-jelölt javaslata most jutott el a gyakorlatba ültetés szakaszába, hétfőtől lehet pályázni.

A projekt a „részvételi költségvetés” nevet viseli, a kezdeményezés a www.bp.kezdi.ro címen érhető el. A részleteket a projektet felkaroló Bokor Tibor polgármester és a kezdeményező, dr. Szilveszter Szabolcs ismertette tegnap. Elhangzott: ez egy lépés az irányába, hogy a céhes várost digitalizálják, és a polgárok az akaratukat, elképzeléseiket ismertessék. Az előterjesztése a projektnek még az év elején történt, kidolgozták a működési szabályzatot, és elkészült a platform, ami fogadni tudja a projekteket.

A lényege a dolognak, hogy bárki nyújthat be fejlesztési elképzelést, ezt a városháza legtöbb 50 ezer lejjel támogatja. Az ez évi keret 100 ezer lej, ebből akár két nagy projektet vagy több kisebbet tudnak finanszírozni.

„Valaki benyújt egy dokumentált elképzelést, lehet az magánszemély vagy civil szervezet. A projektet elemezzük, közvitára – szavazásra – bocsátjuk, majd az elért pontszám függvényében támogatásban részesül. Az elképzelést az önkormányzat vitelezi ki, tehát a kezdeményezőnek egy egészséges, közösségépítő elképzelése kell legyen, némi bürokratikus munka mellett, ez sajnos a törvénykezés miatt elengedhetetlen” – tájékoztatott Bokor Tibor.

Szilveszter Szabolcs elmondta: látta, hogy nyugati nagyvárosokban nagyon jól működik az effajta kezdeményezés, azért rukkolt elő ő is ezzel az ötlettel. „Ha más helyen működik, akkor nálunk is miért ne működne? Várjuk, hogy a támogatási felületen megjelölt programpontokhoz társuljanak a kézdivásárhelyiek. Lehet nagyban is gondolkodni, de a startnál legtöbb bő 10 ezer eurós összegre gondoltam, ezt akár más forrásból fel lehet pótolni.

Bátorítom a város és a hozzá tartozó települések lakóit, hogy rukkoljanak elő egy elképzeléssel. Legyen egy kisebb járda, egy parányi játszótér, egy okospad, kosárlabdapálya – a kezdeményezés révén érezhetik igazán, hogy az övék, ők kezdeményezték, nekik köszönhetően készült el” – vázolta a projekt lényegét Szilveszter.

A kétnyelvű rendszer a bp.kezdi.ro címen érhető el, az önkormányzat a pályázók adatait bizalmasan kezeli.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 4., 22:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Peldaul a Vagohid utcai szoc.tbhazaknal megoldhatnak az essoviz elvezeteset es az a 300 nm [kb]aszfaltozasat amire az elmult 10 [TIZ]evbe nem keritettek keretet.[kicsi penzbol csak cseppen amig a sokbol csorran!]

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 5., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Úgy gondolom, hogy ilyen kezdeményezésekre ott van szükség, ahol a lakosság mérete ezt indokolja. Egy Kézdi szintű kisvárosban, ahol a demokratikus intézmények elméletileg mindenkit el kellene érjenek (falugyűlés, választmány, képviselet, civil szervezetek) energiapocséklás, és bizonyos szinten kirekesztés is az ilyen digitális rendszerek használata. A választott képviselők, ha jól végzik a dolgukat, kellene tudják, hogy mire van szüksége a közösségnek. Akinek volt füle, eddig is hallotta, hogy mit kér a nép. A települések lakóinak eddig is voltak ötletei, elképzelései, csak oda kellett volna figyelni rájuk. Az másik szempont, ha most ezeket a kívánságokat a pályázók bizalmasan kezelt adataival együtt süllyesztjük el a feneketlen kívánságkosárban. És aztán választási évben előhúzunk 1-2 ötletet, amire futja a 100.000 lejből, és eladjuk, mint saját kezdeményezést. Az ötlet amúgy nem új, ugyanez történik a Start-up programban, vagy a Civil Licitben például. Lecsatornázzuk és lecsapoljuk az ötleteket és a szponzorokat, közben pedig eljátszatjuk a demokratikus felebaráti esélyegyenlőség című játszmát.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 6., 17:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Aki 30 ev utan is hiszi azt a sok hazugsagot amit az rmdsz osszehord MINDEN VALASZTAS ELOTT, az sajnos meg is erdemli , hogy meg vezessek az ORRANAL legalabb 30 evet!!!