Hirdetés
Hirdetés

Helyi vagy megyei?

Helyi vagy megyei? Kovászna megye

Barót januári soros ta­nács­ülésén ismét szóba került a helyi vízszolgáltatás kérdése. A tanácsosok hosszasan boncolgatták a fejlesztési lehetőségeket, végül Lázár-Kiss Barna polgármester a városatyákat döntés elé állította: a következő ülésen adjanak választ, hogy a megye kötelékében, közös fedél alatt próbálják-e fejleszteni a szolgáltatást, avagy Barót a külön utas politikát választja, és egyedül próbál meg talpra állni ebben a fontos kérdésben.

Igaz, a múlt év szeptemberében az elöljáró egyszer már ígért kimutatást a vízszolgáltató állapotáról: akkor azt mondta, pontos kimutatást kér a szolgáltatótól, hogy mennyi bevétele, illetve mennyi a kiadása, hogy lehessen tisztán látni, szükséges-e a víz árának emelése Baróton, de erre aztán mégsem került sort. Mindez azután hangzott el, hogy tavaly januárban szintén vita tárgyát képezte a tanácsban a baróti vízár emelésének szükségessége, az akkor elhangzottak szerint a jelenlegi 3,16 lejről több mint a duplájára emelkedett volna, de végül nem lett semmi a dologból.

Ugyanakkor, már több mint két éve, hogy Baróton egy új vízszolgáltató létrehozásával is foglalkoznak, az ER-Aqua névre keresztelt társaságról legutóbb 2017 decemberében hallottunk, amikor a cég vezetőtanácsát bővítették, és azt mondták, pár hónap múlva működésbe lép. Ez azóta sem történt meg.
A mostani tanácsülésen éppen ez indította el a vitát: Nagy István tanácsos kérdezett rá, mi van a céggel.

Kiderült, hogy megvan ugyan, de nincs aktivitása, mert, akit felhatalmaztak, nem vállalta működtetését.

Hirdetés
Hirdetés

Lázár-Kiss Barna polgármester ezen a ponton kérdezett rá a tanácsosokra: azt mondta, el kell dönteniük, melyik úton haladjanak tovább a vízszolgáltatás kérdésében: a saját céggel, avagy inkább a megyei vízszolgáltatóhoz társulnának. Korábban felmerült az a lehetőség is, hogy Sepsiszentgyörgyről vezetnének vizet Erdővidékre, lévén, hogy a Baróthoz tartozó falvak vízhálózatának kiépítésére helyben pályázati lehetőség nincsen. Nagy István, aki köztudottan minden, a megyével való közös lépést ellenez, egyenesen mesének nevezte ezt a variánst, azt mondta, nem hiszi, hogy ilyesmi megvalósulhat. Másrészt, szerinte egy megyei cég sokkal nagyobb árakkal dolgozna, mint egy helyi cég, a barótiaknak pedig kénytelen- kelletlen el kellene azt fogadniuk. Szerinte, már csak ezért is, „helyben” kellene gondolkodni.
Dimény László tanácsos azt hangoztatta, hogy inkább egy erdővidéki, közös vízszolgáltatót kellene létrehozni, ám kiderült, ez is bonyodalmas: csak egy közösségi társuláson keresztül működhetne ilyen, mellyel az önkormányzatok külön szerződést kellene kössenek.

Végül a tanácsosok abban maradtak, hogy legközelebb egy elvi döntést hoznak a hogyan továbbról, ám abban már most megegyeztek, hogy veszteséges helyi vízszolgáltatót a közös kasszából nem kellene támogasson a város, ha helyi cég veszi át az ügyet, az legyen fejlődőképes, nehogy arra a sorsra jusson az is, mint a volt Goscom – hangzott el az ülése

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 4., 7:50
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ne adjak fel a függetlenségüket, hanem úgy járnak mint mi Kezdiiek, kénytelenek vagyunk mocskos vizet használni, a szolgáltató nem orvosolja a problémát, ehelyett a helyitanacsra mutogat. Csak okosan Barót!

 • User
  Dátum: 2020. február 4., 9:54
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Megyei vizszolgaltato,mi? Ugyanezzel a mocskos ihatatlan vizzel es magasabb arral?
  Semmivel se jobb a viz az uj vizhazzal se,de az arakat azt emelnek,a minoseg meg a beka segge alatt 🙁

 • User
  Dátum: 2020. február 4., 20:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem akarok tanácsot adni (okoskodni), de Kovásznát szerintem behúzták a csőbe. Miért?!-Mert ti. Említett városkába érkező ívóvizet (nyomását) fékezni (csökkenteni) kell,következésképpen nincs szükség befektetni szívókutak üzemeltetésére (mint pl.Sepsiszentgyörgyön)-söt-.Ennek ellenére városkánk vizfogyasztói min. annyit fizetnek érte mint a megyeszékhely. Végül is a sok igazgató,aligazgató,tanácsadó szakember juttatàsát valamiből ki kell gazdàlkodni.

 • User
  Dátum: 2020. február 4., 21:06
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Elegunk van, a megyéből ! Erdovideki társulást, mert hanem úgy járunk mint a városi strandal! Az elasznates elévült felszereléseket ránk sozzak. Úgy járunk mint a Vizutcai szennyvíz atemelovel. Azt mondták, hogy Danfos szivattyút vannak betéve és amikor hamarosan kiégett az eggyik. Kiderült, hogy Bukarestben gyártott ,felavitott szivattyuk voltak. Ennyit jelent a megyének ,Erdovidek… !

 • User
  Dátum: 2020. február 5., 18:25
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Annak idején azt mondta az Ex Polgármester úr hogy Uniós vizet fog szolgáltatni a kedves baróti lakósoknak erre fel 39 munkást ki rúgott szóval dicséretre méltó