Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helyi önkormányzatok térfelén a labda

Helyi önkormányzatok térfelén a labda Kovászna megye

A hét elején Bardoc polgármesteri hivatalának kezdeményezésére Baróton találkoztak az erdővidéki polgármesterek. A találkozón részt vett a megyei tanács elnöke, Tamás Sándor, valamint Grüman Róbert és Henning László alelnökök.

Hirdetés
Hirdetés

A találkozón Tamás Sándor a megyei tanács programjaira tért ki, azon nyolc programra, melyeket általában minden évben elindítanak azért, hogy a vidéki településeket ezekkel is segítsék. Nem nagy összegű támogatásokról van szó, általában 25 ezer lejt biztosít a megyei tanács ezen programok mindegyikéhez, melyekhez azonban a helyi önkormányzatok ugyanakkora összeget hozzáadhatnak, így biztosítva egy-egy kisebb beruházás finanszírozását.

A helyi önkormányzatok pályázhatnak például kultúrotthonok felújítására, illetve különböző, a kultúrotthonokban használatos felszerelések (hangosító, ill. kivetítő berendezések) vásárlására is. Folytatódik idén is az orvosi rendelők felújításának támogatása, „ebben a programban is bármire lehet pályázni, amire egy rendelőben szükség lehet” – tehát nem csak a rendelő felújítására – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

A sporttelepeken szükséges eszközök is megpályázhatók, akár fűnyíró gép is, ha erre van szükség, a játszóterekre ugyanakkor 10 ezer lej kérhető le. Ez az egyedüli program, melyet csak tíz ezer lejjel támogat a megyei önkormányzat.

Továbbá pályázni lehet vidéki könyvtárak, emlékszobák, emlékházak felújítására, korszerűsítésére.

– A támogatással 2-3 év alatt pontra lehet tenni egy vidéki könyvtárat, melyeknek megléte fontos és szükséges – hangzott el a találkozón.

 

Iskolák, óvodák korszerűsítésére térségenként 150 ezer lej van elkülönítve, a megyei tanács azt szeretné, hogy ezen pályázat révén az intézmények elsősorban a működésükhöz szükséges engedélyek beszerzéséről gondoskodnának. Szó esett az After School programról is, mely azért fontos, mert a gyermekek délutáni ellátását, foglalkoztatását biztosítják általa, olyan vidéki családoknál, ahol a szülők későn érnek haza munkából.

Balázsi Dénes bardoci polgármester arra hívta fel kollégái figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a baróti kórház támogatására általuk megkötött szerződésben vállaltakat és utalják rendszeresen a pénzt az intézménynek, ugyanakkor jó hírként elhangzott, hogy a minisztérium idén egy millió euróval támogatná a Kovászna megyei kórházakat, a megyei kórház pedig saját részéről lemondott, azért, hogy több pénz jusson a vidéki kórházaknak, így a barótinak is.

Szóba került az új baróti tűzoltóállomás helyzete is, melynek megépítését sürgették a polgármesterek, mint mondták, azt szükség esetén akár a helyi tűzoltó önkéntesekkel is el lehetne indítani. A megyei tanács idén tűzoltóautók vásárlására is biztosított pénzt, ebből egy Barótra fog kerülni – ígérte Tamás Sándor, azzal viszont nem értett egyet, hogy az állomás személyzetét készakarva idegenekből állítanák össze – mint mondta, az erdővidékieknek is lehetőségük volt jelentkezni az állásokra, de nem tették.

„Erdővidéken különösen hitetlenek az emberek. Nemekkel azonban nem lehet jövőt építeni, csak igenekkel, és ez így van az élet minden területén” – tette szóvá annak kapcsán is, hogy Simon András baconi polgármester megjegyzést tett a baróti tűzoltóállomás személyzetét „megrostáló” feltételek miatt.

Végül a hétvégén esedékes európai parlamenti választások is szóba kerültek, melyek kapcsán Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselőjelöltje kifejtette: „az RMDSZ-t 5% alá akarják nyomni a román pártok, mert tudják, hogy összefogva komoly erőt képviselünk. Ha nem megyünk el szavazni, azáltal önmagukat csonkítjuk meg, nekik pedig elégtételt adunk. Nézzük meg, milyen hangulat van ma Európában, milyen rejtett szándékok vannak, s ha ezeket megértjük, akkor az is világos lesz, hogy az, hogy megmarad-e szavunk Európában, ezen a választáson múlik” – részletezte.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük