Felhívás!

Helyi gazdaságélénkítő csomag

Helyi gazdaságélénkítő csomag Kovászna megye

Hárompilléres, tizenötmillió lejes keretösszegű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere és Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az összegre három félévben lehet pályázni.

– Nem akarjuk átvenni a román kormány helyét, csak helyi szinten szeretnénk kiegészíteni néhány olyan intézkedéssel, amely ösztönzi a beruházásokat, és így gyorsítja a válságból való kilábalást – nyilatkozta Antal Árpád.

Az első intézkedés arról szól, hogy azoknak a cégeknek, amelyek tevékenységét hátrányosan érintette a koronavírus-járvány (ez azt jelenti, hogy az idei első félévben forgalmuk legalább 15 százalékkal visszaesett 2019 azonos időszakához képest), a szükségállapot idejére felére csökkentik az ingatlanadójukat, illetve elengedik a bérleti díjat, ha az önkormányzattól bérelnek helyet. Ugyanakkor, amennyiben kifizetik a március 31-éig felgyűlt adóhátralékukat, elengedik a büntetőkamatok 50 százalékát.

A második pillérben bizonyos támogatásokat adnak a szállásadó,
közélelmezési és más, az Európai Unió által nem tiltott kategóriájú cégeknek (Édler szerint Háromszéken „szinte nincs is tiltott cég”), amelyeknek visszaesett a jövedelme a járvány miatt. E szerint a szállásadók 500 eurót kérhetnek szobánként (de nem többet, mint 50.000 eurót), a vendéglátósok 50 eurót négyzetméterenként (de legtöbb 10.000 eurót), a többiek 500 eurót az olyan alkalmazottjaik után, akik után helyben fizetnek adót. A pénzt még legalább a támogatás nagyságának megfelelő összeggel fel kell pótolni, és kizárólag beruházásra lehet fordítani. Az összeg megduplázható, ha helyi beszállítótól vásárolnak.
A harmadik csomag 75 százalékos önrésszel támogatja azokat, akik az ipari parkban ruháznának be. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások