Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hegyvidéki támogatási programokat ismertettek

Hegyvidéki támogatási programokat ismertettek Kovászna megye

Pénteken a Bod Péter Megyei Könyvtár nagytermében a Hegyvidék Országos Ügynökség három támogatási programját ismertette az érdeklődőkkel: esztenák létesítésére, tejbegyűjtőkre és tejfeldolgozókra, erdei gyümölcsök, gyógy- és aromás növények, gombák begyűjtésére és feldolgozására lehet pályázni jelentős támogatással.

Hirdetés
Hirdetés

A pályázati határidő rövid, de most van esély a támogatás elnyerésére, viszont hogy a jövő mit hoz, azt senki nem tudja megjósolni – derült ki a minisztérium munkatársának ismertetőjéből.
A könyvtárbeli találkozót Leonid Moscviciov, a Hegyvidék Országos Ügynökség Kovászna megyei fiókjának igazgatója szervezte, jelen volt Könczei Csaba háromszéki képviselő is. A részleteket a mezőgazdasági minisztérium munkatársa, illetve az ügynökség aligazgatója, Gheorghe Hârlav ismertette, kiemelve ezek fő célját: az állam az ország 30%-át kitevő hegyvidéknek az elnéptelenedését szeretné megállítani, az itt fellelhető értékeket az eddiginél jobban hasznosítani. Kovászna megye teljes területe hegyvidéknek számít.

A programok, melyekre összesen 220 millió lejes keret van kiutalva, magán személyek számára nem, csak egyéni vállalkozók, jogi személyek, szövetkezetek számára elérhetők: a már említett tevékenységekért, vállalkozásokért 40-90%-os vissza nem térítendő támogatást nyújtanak. Igaz, hogy a módszertanon még van mit javítani, több pontján sántít, ennek ellenére örvendetes, hogy végre a hegyvidékiek számára is vannak elérhető finanszírozási programok, ismerte el Könczei Csaba. Az alkalmat azért is jó megragadni, mert a programra szánt költségvetési keret nem vihető át jövő évre, ami most megmarad, az visszakerül az államkasszába.

Jó tudni tehát, hogy az állattenyésztők új (!) esztenák létesítésére, esetleg új munkapontra, ezek felszerelésére vehetnek igénybe maximum 300 ezer lejes finanszírozást, ugyanennyi önrész mellett, de teljesíteni kell olyan feltételeket, hogy az állatoknak szánt terület (helyiség) mellett egy helyiséget ki kell alakítani a tej feldolgozására is, illetve az esztena munkásainak is rendelkezésére kell bocsátani egy szállást. Az összeg 10%-át a szükséges terület megvásárlására lehet fordítani, és elszámolható a különböző (megvalósíthatósági, környezetvédelmi, geotechnikai stb.) tanulmányok ellenértéke is.

A tejbegyűjtők, tejfeldolgozók esetében nemcsak új létesítményekre, hanem egy már meglévő épületben működő tevékenység jobbítására is lehet fordítani a támogatást, ez viszont nem elszámolható költség, csak az eszközbeszerzés, illetve a környezet rendezésére fordított összeg. Itt az összbefektetés 40-50%-át állja az állam, a tulajdonosoknak 50-60%-os önrésszel kell hozzájárulni.

Érdekes a harmadik fajta támogatás, mert az igénylőnek erdeigyümölcs- vagy gombatermesztőnek kell lennie ahhoz, hogy a vadon termő gyümölcs, gomba, gyógynövény begyűjtésére és feldolgozására alkalmas egységet hozhasson létre 40-90%-os állami finanszírozással.
A kéréseket november 29-éig fogadják, a részleteket az érdeklődők megtalálják a minisztérium honlapján. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük