Felhívás!

Hazulról hozott idegengyűlölet

Hazulról hozott idegengyűlölet Kovászna megye

Nem szokványos, többnyire személyes tapasztalatokon és élményeken alapuló, „életszagúra” sikeredett előadást hallgathattak migrációról, muszlimokról azok, akik múlt héten a Mikes Kelemen-líceumban Georgescu Szabolcs egykori idegenlégiós katona előadásán részt vettek.

Georgescu Szabolcs egykori idegenlégiós, operációs és külbiztonsági szakértő fényképekkel, rövidfilmekkel, statisztikai adatokkal megtűzdelt előadása az Afrikában eltöltött élettapasztalatain keresztül világította meg a migráció kérdését.
A 36 éves, sepsiszentgyörgyi születésű előadó tanulmányai elvégzése után rögtön elhagyta az országot, és gyermekkori álmát követve csatlakozott a francia idegenlégióhoz. Egészen 2009-ig élt és dolgozott Franciaországban, ezután hazatért, és nemzetközi szervezetek alkalmazottjaként biztonsági szakértőként munkálkodik.
– Afrikában diplomaták testőreként kezdtem, aztán rájöttem, hogy nem akarok csupán „golyófogó” lenni. Továbbfejlesztettem magam, csoportvezetőként, projekt-koordinátorként is munkálkodtam, jelen pillanatban pedig a European Academy of Diplomacy migrációs programján diplomázom – magyarázta a kétgyermekes családapa.
A szerdai előadáson részt vevő diákok véleményei érdekesen tükrözték a migráció körül világszerte kialakult kettősséget: míg egyesek határozottan kijelentették, hogy nem akarnak migránsokat beengedni az életterükbe, mások a térségünkre jellemző román–magyar–roma „megféréssel” példázódva vetették fel az együttélés lehetőségét.
– A fiatalok változtathatnak a rossz irányba sodródó világon, behúzhatják a kéziféket. Meg szeretném értetni velük, hogy a média felfújja, eldramatizálja a migrációval kapcsolatos aggályokat, ez a migránsfóbia pedig egyeseknek haszon. A migráció évezredek óta létezik, például a szíriaiak azért jönnek el szülőföldjükről, mert nincs más választásuk, és ebben a nyugati közösség is hibás. Afrikában éltem, és napi rendszerességgel láttam a nyomort, így nem csodálkozom azon, ha ott élő emberek egy jobb élet reményében, életüket kockáztatva is útnak indulnak fejlettebb országok felé – fejtette ki.
Érdeklődésünkre elmondta, van valós alapja is az aggályoknak, hiszen a migrációt sokan kihasználják, így a bevándorlási árral terroristák is behatolnak a nyugati országokba.
– Örvendetes, hogy Székelyföldön a fiatalság látóköre egyre tágul. Még mindig megvan az itt élőkben az otthonról hozott idegenfóbia, de jó úton haladunk. Mindenkinek joga van a kultúrájához, vallásához, a szabad élethez, de nem lehet elfordulni a tragédiáktól, hiszen a kerítés másik felén emberek, gyermekek halnak meg. Mi persze jól élünk, de nagyrészt azért, mert onnan elveszünk nagyon sokat: kőolajat, nyersanyagokat, és sorolhatnám – összegezett Szabolcs.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.