Felhívás!

Használják a vakációjegyeket

Használják a vakációjegyeket Kovászna megye

Teltházas karácsonyt tudhatnak maguk mögött a háromszéki szállodák és panziók. A szakemberek szerint nagyot lendített a kirándulási kedven, hogy a kormány szabadnapot adott a hétvége és a karácsonyi ünnepnapok közé eső hétfőre, és az is növelte az utazási lehetőségeket, hogy használni lehetett a vakációs csekkeket.

Százalékban kifejezhetetlen arányban megnőtt a vakációs csekkekből befolyó összeg a háromszéki turizmusban – mondta el megkeresésünkre Herman Rosner, a Kovászna Turizmus Rt. adminisztrátora. Az egyebek mellett a Szarvas, az Őzike és Kovászna szállodákat működtető részvénytársaság vakációs csekkekből származó bevétele 2018 első tizenegy hónapjában 477.190 lej volt, míg tavaly, ugyanebben az időszakban 4680 lej.

– Akárhogy számolom, ez több mint ezerszeres növekedést jelent, és ez még mindig csak a kezdet, hisz a megyei tanácsok, a polgármesteri hivatalok, a pénzügyi igazgatóságok csak valamikor novemberben kapták meg a vouchereket, amivel már nem tudtak karácsonyra, újévre helyet foglalni – mondta el a szakember.

Rosner „üdvözlendőnek” tartja, hogy a kormány 2020-ig változatlan formában megtartja a vakációs csekkeket, és abban reménykedik, hogy a magánszféra is „ráharap”, hisz az az alkalmazott igazán hatékony, innovatív és termékeny, aki családja körében, aktív módon kipihente magát.

Rosner azt mondja, a tanügyi dolgozók „kimaxolták” a csekkek nyújtotta lehetőségeket: volt olyan erdővidéki tanító, aki a Duna-deltába ment el családjával, és akadt olyan sepisbükszádi tanárember, aki Kolozsvárra vitte el gyerekeit, hogy a magyar történelmi örökséggel megismertesse.

Országos szinten az év első kilenc hónapjában „csak” negyvenszeres a növekedés a vakációs csekkekből származó bevételekben.

A Romániai Idegenforgalmi Vállalkozók Szövetségének (FPTR) kimutatásából az derül ki, hogy karácsonykor a mintegy 139 ezer román turista körülbelül 18 millió eurót költött el az országban.

A dokumentum szerint egy személy átlagosan 570 lejt költött szállásra és étkezésre, ez 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. Egyéb kiadásokra (útiköltség, szórakozás) további 500 lejt költöttek a vakációzók.

– A karácsonyi és újévi szabadnapokon 14 százalékkal több belföldi turista foglalt helyet a különböző szálláshelyeken, mint tavaly, mert sok állami alkalmazott vakációs csekkjével fedezte a kisvakáció költségeit – közölte Dragoş Răducan, a FPTR ügyvezető alelnöke.

A karácsonyi időszakban a legnépszerűbbek a vidéki panziók voltak, ezek foglaltsága 90 százalékos volt, összesen 55 ezer személyt fogadtak. Ezeken a helyeken 350 és 800 lej közötti összegbe került egy karácsonyi kiruccanás. A népszerűségi listán a fürdőhelyek következnek, ahol 25 ezer személy töltötte a karácsonyt, ez egy háromcsillagos szállodában 500–750 lejbe került fejenként.

A harmadik helyet a hegyvidék foglalja el. A sí- és szánkópályák körül 24 ezer személy keresett szállást, 500–900 lej/fő átlagáron

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.