Felhívás!

Háromszéki kábszerügyek

Megyénkben átlagosan pár havonta az egyenruhások arról számolnak be, hogy drogkereskedőket – főképpen cannabistermesztőket – kaptak el. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a „fogások” mennyire tükröződnek a megyei drogprevenciós iroda statisztikáiban.
Korábban Liliana Lazea, a Kovászna megyei drogprevenciós iroda koordinátora lapunknak kifejtette, számos kuncsaftjuk hatósági „tanácsra” keresi fel őket, önként lényegesen kevesebben jelentkeznek. Míg idén – az általunk is taglalt rajtaütések ellenére – egyet­len­egy háromszéki függő sem kérte a megelőzési iroda munkatársainak segítségét, tavaly ez a szám 11-re volt tehető, és legtöbbször a hatóságok figyelmébe került, azaz razziák, rajtaütések után kihallgatott fogyasztók érkeztek „gyógyulni”, tanácsadást kérni.
– Örvendetes viszont, hogy a sürgősségi osztályról érkező, drogok hatása alatt lévő személyekről szóló jelentések száma is csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg sem jegyzünk segítséget kérő függőket, leginkább szülők keresnek fel különféle, függőséggel kapcsolatos tanácsokat kérve. Az igényeket, ugyanakkor az online felületek hatékonyságát is figyelembe véve, egy hónapja, június 26-án, a drogellenes világnapon nyitottunk egy kétnyelvű, román és magyar Facebook-oldalt Egy tájékozott szülő, egy megóvott gyermek (Un părinte informat, un copil protejat) címmel: itt is számos kérdéssel felkeresnek az érdeklődők. Hasznos információkat osztunk meg, illetve kérdésekre is válaszolunk az online felületen – avatott be Lazea, faggatózásunkra elárulva, hogy eddig leg­inkább a cannabis legalizálásával kapcsolatos kérdésekkel bombázták az említett közösségi oldalon az iroda munkatársait, vagyis hogy: mikor lesz törvényes a vadkender fogyasztása, birtoklása Romániában… <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.