Felhívás!

Háromszéken nincs riadó

Kedden erősítették meg a Cantacuzino Intézet szakemberei, hogy egy 77 éves konstancai férfinél a nyugat-nílusi vírus okozott agyvelőgyulladást. A háromszéki illetékesektől érdeklődtünk az itteni viszonyokról.

Az idős férfi augusztus közepén került kórházba agyvelőgyulladás tüneteivel, és a kezelése során merült fel a gyanú, hogy a betegséget a nyugat-nílusi vírus okozta: mintát vettek tőle, amelyet a bukaresti intézet laboratóriumába küldtek elemzésre. Kedden az eredmények igazolták, hogy a beteg az ázsiai tigrisszúnyog által terjesztett vírussal fertőződött, ez okozta az agyvelőgyulladást. Szerencsére megfelelő kezelésben részesült, így az illetékesek elmondása szerint állapota jó. A konstancai hatóságok a megyei hematológiai intézetet riasztották, és a véradások, vérvételek korlátozását javasolták azoknál a donoroknál, akik a beteg férfi állandó lakhelyének közelében élnek.

Dr. Andy Rosin, a sepsiszentgyörgyi vérközpont igazgatója érdeklődésünkre elmondta, Románia több megyéjében vannak gondok, ám Háromszéken nincs, és nem is azonosítottak nyugat-nílusi vírussal fertőzött személyt (ezt kérdéseinkre a megyei közegészségügyi igazgatóság járványügyi szakemberei is megerősítették).
– Főképpen a határ menti, illetve a vándormadarak útvonalán húzódó megyékben van veszély – összegezett dr. Rosin.

Egészségügyi statisztikák szerint az embereknél a fertőzöttek 80%-a tünetmentesen vészeli át a betegséget, az esetek 1 százalékában azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezet. Tavaly Szerbiában például 17 esetet jegyeztek, és ketten haltak bele a fertőzésbe, ám 2013-ban 238-an betegedtek meg, és 32 személy életét vesztette. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.