Felhívás!

Háromszáz óvódás várja

Háromszáz óvódás várja Kovászna megye

Legutóbbi ülésén jóváhagyta a helyi tanács az Árvácska Napközi Otthon építészeti-környezeti minőségének javítására és energetikai hatékonyságának növelésére vonatkozó műszaki dokumentációt, valamint az aktualizált költségvetést.

Bár a dokumentációban is megemlítik, hogy külső ránézésre az épület kielégítő állapotban van, szerkezetileg is stabil, az alaposabb vizsgálat rávilágít néhány hibára: kátránypapíros vízszigetelése helyenként leromlott, a külső lépcsőket is megviselte a használat és az időjárás, az épület körül a járda is kifogásolható állapotban van. Néhány tűzvédelmi intézkedésre is szükség lenne, például egy külső fémlépcső építésére, hogy az emeletről könnyen ki lehessen jutni, több tűzcsap és füstérzékelő beépítésére, illetve kicserélésére.

A hetvenes években épült óvoda ablakai még az eredetiek, az összes nyílászáró cseréje tehát igen indokolt. Az épület falait 10 cm-es, a tetőt 16 cm-es, a pince födémjét 15 cm-es polisztirénnel szigetelik, fotovoltaikus pannókat szerelnek fel, illetve új, gázas hőközpontja lesz az intézménynek és levegő-víz hőszivattyút is beépítenek. Mindezek nyomán az épület 63 %-kal kevesebb energiát fog felhasználni. A munkálat költségvetése 4.167.558 lej, amit a Regionális Operatív Program keretéből finanszíroznak.
Úgy néz ki viszont, a munkálatok elkezdésére még várni kell, hiszen először be kell fejeződnie a Református Kollégiumhoz tartozó óvoda felújításának a Kőrösi Csoma Sándor utcában, hogy oda visszaköltözhessenek az ideiglenesen az Arcon cég volt székhelyére áttelepített csoportok. Az ő helyükre mennek majd az Árvácska gyermekei, amíg az óvoda épületén dolgoznak – magyarázta lapunknak Albert Andrea, a Gödri Ferenc-iskola igazgatónője, az Árvácska Napközi Otthon ugyanis hozzájuk tartozik. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.