Hirdetés
Hirdetés

Harmincöt háromszéki önkéntest díjaztak

Harmincöt háromszéki önkéntest díjaztak Kovászna megye

Január 20-án, a zabolai Mikes-kastélyban tartották a The Duke of Edinburgh’s International Award gálát, amelyen 35 sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai fiatalt díjazott a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda a program sikeres elvégzéséért.

Az ünnepségen azok a 14 és 24 év közötti fiatalok kerültek reflektorfénybe, akik sikeresen elvégezték a harmadik alkalommal megszervezett személyiségfejlesztő programot, vagyis heti rendszerességgel három területen vállalnak szerepet: önkéntesség, fizikai képzés, szellemi képességek fejlesztése.

Az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díjat (The Duke of Edinburgh’s International Award) 1956-ban Nagy-Britanniában indította útjára Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje, közösen Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével. A Turul Iroda 2017 óta a háromszéki lebonyolítója a programnak, amiben 5 éves fennállása óta 178 fiatal vett részt.

Gheorghiță Raymond, a program háromszéki koordinátora

„A DOFE program célkitűzése a kitartás, hiszen sokan állnak a rajthoz, de kevesen érnek be a célba. A kitartás egyfajta jelszava is a programnak, ugyanis, ha nincs kitartás, hiábavaló minden cél” – fogalmazott köszöntőjében Furus Levente, a Turul Iroda elnöke, aki köszönetet mondott a program támogatóinak, koordinátorainak és mindazoknak, akik fontosnak tartották a fiatalok támogatását, hiszen segítségük és kitartásuk nélkül mindez nem sikerült volna.

Gheorghiță Raymond, a program háromszéki koordinátora beszédében úgy fogalmazott, „a fiatalságot, a kitartást, a közösséget, az együttműködést” ünneplik. Arra kérte a programot elvégző fiatalokat, ha lesz lehetőségük, adják tovább mindazt, amit tanultak, tapasztaltak, mert akkor attól jobb lesz a világ is. „Tanuljatok, fejlődjetek, és ha valami nem jó, akkor változtassatok! Rossz emberekre, dolgokra nincs idő” – tanácsolta.

A díjazott fiatalokat úgy fogalmaztak: „az élet egy hegymászás, de a kilátás csodás.” Mind azon a véleményen voltak, hogy a program elvégzése után sokkal bátrabbnak és többnek érezték magukat, mint azelőtt, így fenntartások nélkül ajánlják diáktársaiknak.

A kézdivásárhelyi Simon-Császár Mária koordinátor szerint amellett, hogy a fiatalok megismerkednek az önkéntességgel, ami által megértik ennek fontosságát, egy közösség értékes tagjává válnak, és olyan tevékenységekhez tudnak kapcsolódni, amelyek fejlesztik készségeiket az általuk választott témák keretén belül, fejleszteni a kitartásukat, bővíti ismereteiket.

Az est során levetítették a programot záró kalandtúrákról készült rövidfilmeket, majd ezt követően állófogadás, valamint Héjja Huba Ferenc, a sepsiszentgyörgyi Borbrigád tulajdonosa borkóstolóval várta a résztvevőket.

Fotók: Turul Iroda

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük