Felhívás!

Harc a túlsúly ellen

Harc a túlsúly ellen Kovászna megye

Riasztó statisztikák, súlyos egészségügyi kockázat, gyerekkori elhízás – ezek mind olyan problémák, melyek jelen vannak társadalmunkban, mégsem veszünk kellőképpen tudomást róla. Október 11. a túlsúly elleni harc világnapja, de ellentétben más világnapokkal, kevesen szentelnek figyelmet ennek.

A statisztikák nem hazudnak, a legutóbbi túlsúllyal kapcsolatos adatok pedig nem valami biztatóak, Romániában a túlsúllyal élők aránya 62,9 százalék, amivel az első helyre lépett elő az ország az EU-tagállamok között, az elhízottaké pedig 10,4 százalék, ami szintén jelentős. Kinda Krisztina Edit táplálkozás-szakértő leegyszerűsítette a statisztikákat: minden második hazai felnőtt túlsúlyos és minden ötödik gyerek szintén az.

A világnapon, amelyből egyébként több is van egy év során, az elhízás veszélyeire figyelmeztetnek, de olykor úgy tűnik, mindhiába. A dietetikus szerint, amíg a szülők naponta adnak édességet a gyerekeknek, nem figyelnek oda, hogy mit főznek és hogyan, amíg a tej–kifli–alma program élelmiszereit nem eszik meg a gyerekek, addig nehéz lesz változást elérni. Mint mondta, a változás nem egyszerű, de sosem késő és számos betegség megelőzhető ezáltal.

Kovászna megyében is jelentős a túlsúllyal élő felnőttek és gyerme-kek száma, bár a számadatok csökkenést mutatnak az elmúlt években. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, szív- és érrendszeri betegségben halt meg a legtöbb személy az elmúlt években, az elhunyt személyek 64 százaléka szívproblémákkal küzdött. Az előző években (2016–2018-as statisztikák szerint) közel 1500 személy hunyt el ugyanezen okokból. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is, 2016-ban 301 gyermek és 3843 felnőtt jelent meg a nyilvántartásban, 2018-ban 432 gyermek és 3902 felnőtt. Az utolsó, 2019-ben jegyzett adatok szerint, összesen 4806 kórosan elhízott személy szerepelt az orvosok nyilvántartásában. Ez a megye lakosságának mintegy 2,42 százaléka. Kimutatások szerint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása a túlzott cukor és zsírosétel-fogyasztáshoz is köthető – tájékoztatott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház.

A táplálkozás-szakértővel ért egyet Balázs Loránd tornatanár is, aki úgy látja, bár számos lehetőség van, mégsem mozognak eleget a gyerekek, felnőttek. A gyerekeknél óvodáskorban elkezdődnek a különböző edzések, de ezek többnyire abba is maradnak a kipróbálás szakasza után. A szülőkkel is vannak gondok – jelzi a sporttanár –, ugyanis előfordul, hogy fel akarják mentetni tornából az egészséges gyereket is, csak azért, mert megterhelőnek érzik a heti egy órát is.

Sepsiszentgyörgyön egyébként számos ingyenes sportolási lehetőség adott, de aki elszánt és fogyni szeretne vagy életmódot váltani, erre is vannak lehetőségek a különböző egészségügyi és sportcentrumokban, ahol dietetikusok, edzők készítenek étkezési és mozgástervet azoknak, akik tényleg változtatnának. A változás jegyében szervez november 6-án egy 5 órás, ingyenes tudósító akciót a Change Center életmód központ, amelynek célja felhívni a figyelmet az elhízás és fogyókúrák veszélyeire.

Előadásokat tartanak a fogyás-hízás mechanizmusáról, egészséges táplálkozásról és fizikai aktivitásról, megtanítják a helyes mozgássémákat, BIA testösszetétel-méréseket végeznek, illetve EKG- és vérnyomásmérés is lesz. A programra az elérhető helyek száma 30 fő, és előzetes regisztrációhoz kötött.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.