Hirdetés
Hirdetés

Halálra hajtják őket

Halálra hajtják őket Kovászna megye

Minden tanévkezdéskor égető gond a kivénült iskolabusz-park kérdésköre, és ez nem Kovászna megyei sajátosság, országos szintű, amelyet az oktatási miniszternek is jeleztek – mondta Kiss Imre főtanfelügyelő a prefektúrán tartott tegnapi sajtótájékoztatón, amelynek ő is meghívottja volt.

A meglévő 75 busz között van kilenc működésképtelen, de a többi javítására is rengeteg pénz megy el, akár több tízezer lej is (például Uzonban), és ez eléggé megterhelő az önkormányzatoknak. Többségük már tízévesnél öregebb, 2006–2010 között érkezett a megyébe, harmaduk 2011–2016 között. Elméletileg van ugyan egy határ, ameddig mennie kellene egy járműnek, gyakorlatilag viszont, ha nincs mivel helyettesíteni, akkor addig használják, míg fel nem mondja a szolgálatot, akár több száz­ezer kilométert is járnak vele. Vannak különösen nehéz útszakaszok, például Málnás–Zalánpatak, Ojtoz–Bereck, Sepsimagyarós, Lisznyó és Uzon között, ahol nagyobb az igénybevétel, viszont különösen fontos a diákok biztonsága végett a legjobb műszaki állapotot fenntartani – vélekedett a főtanfelügyelő.

Hirdetés
Hirdetés

Újakat biztosítani a fejlesztési minisztériumnak kellene, emez pedig az országos helyreállítási terv keretéből remél pénzt erre, ám hogy mikor fognak ennek köszönhető új buszokkal iskolába járni a gyerekek, az nagyon bizonytalan. Pénzesebb önkormányzatok azonban megoldhatják a gondot, ha maguk szerzik be a szükséges járműveket. Ha pedig nem rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, akár arra a megoldásra is rászoríthatják a diákokat, hogy online tanuljanak.

A 2020–2021-es tanévben Kovászna megyében 1100 diákot szállítottak iskolába a buszokkal. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások