Felhívás!

Gyors és hatékony munkájuk érdeme

Gyors és hatékony munkájuk érdeme Kovászna megye

Rangos nemzetközi elismerést kapott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház az iszkémiás stroke gyors és hatékony kezelésében kifejtett erőfeszítéseiért. Az Európai Stroke Társaság (ESO) évente minősíti a különböző egészségügyi intézményeket az ellátás színvonaláért.

Sajtóértekezleten számolt be András-Nagy Róbert menedzser és dr. Forró Csilla a trombolízis program vezetője arról a díjról, amelyet a napokban kapott meg a megyei kórház. Ezzel a szakma ismerte el az intézmény hatékony és gyors munkáját a stroke-betegek ellátásában. Az úgynevezett Angels Awards arany kitüntetést, amelyet a kórház kapott, eddig 11 intézmény kapta meg Romániában. Az igazgató elmondta: rendkívül büszke a csapatra, a kórház orvosaira és nővéreire, mindenkinek hálás, hiszen közösen érdemelték ki ezt az elismerést. Az iszkémiás stroke kezelésére két évvel ezelőtt indították el a trombolízis programot, egy országos projekt részeként, eddig mintegy 71 páciens esetében végezték el az életmentő beavatkozást.

Dr. Forró Csilla a betegségről, a legfontosabb teendőkről, illetve magáról a beavatkozásról beszélt. Mint mondta, a stroke egy agyi történés, amelynek két típusa van, az egyik az iszkémiás stroke, amikor agyérdugulás történik, és az agyszövet vérellátása csökken, így a legfontosabb az időfaktor, hiszen a kezelésben minden perc számít. Amennyiben időben ellátás alá kerül a páciens, megkapja a trombolízist, azaz vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert juttatnak be az alkar vénáján keresztül a szervezetébe. A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Mindezt akkor, ha a beteg időben kórházba kerül, ugyanis az idegsejtek gyorsan elhalnak, 1,9 millió percenként, és ha túlhaladnak egy időkorlátot, nem lehet megmenteni a beteget, vagy maradandó a károsodás – hangsúlyozta az orvos.

Mióta elkezdődött a program, 71 esetben végeztek ilyen eljárást a 393 stroke-kal beutalt betegből, 40 százaléknál pedig javulást értek el. Az orvos kiemelte: azért csak 7,6 százaléknál végezték el a trombolízist, mert nem mindig értek be időben a betegek a sürgősségire. A meghatározott idő 4 és fél óra, de minél előbb kerül kórházba a páciens, annál gyorsabban zajlanak a vizsgálások. Sok múlik azon, hogy a beteg hozzátartozói tudják-e, mikor kezdődtek a tünetek, milyen gyógyszert szed a beteg.

A díjat továbbgondolva felhívást, kampányt is indítanak, annak érdekében, hogy a strokegyanús betegek időben jelentkezzenek. Éppen ezért ismerni kell a tüneteket, amelyre az orvostudomány egy mozaikszót is alkalmaz: FAST (Face–arc, Arm–karok, Speach–beszéd, Time–idő). A betűk arra utalnak, hogy először a beteg arcizmai bénulnak le, nem tud mosolyogni, továbbá nem tudja mozgatni végtagjait, nehezére esik a beszéd – ezek a legfőbb tünetek, a T betű pedig az időtényezőt jelzi, hogy azonnal hívni kell a 112-es számot.

Ezt követően a családnak is fel kell készülni: bepakolni a beteg gyógyszereit, kórtörténetét, hogy az orvosok azonnal dokumentálódjanak a betegről. Az orvos hangsúlyozta: a vérrögoldó beadása után volt olyan páciens, aki teljesen felgyógyult, viszont, amennyiben ez nem történik meg, akkor sem mindegy, hogy enyhe mozgáskorlátozottság marad vagy súlyosan károsodik az agy.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.