Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyászba borult a kulturális szektor, folytatják a tiltakozást

Gyászba borult a kulturális szektor, folytatják a tiltakozást Kovászna megye

Példa nélküli az az összefogás, mely a költségcsökkentés címszava alatt közzétett kormányrendelet-tervezet ellen valósítanak meg a kulturális intézmények. Ha nem az összevonás, létszámcsökkentés miatt érzik magukat fenyegetettnek, akkor a finanszírozás miatt aggódnak, ugyanakkor a kultúrafogyasztó közönség is érintett. Az intézmények számíthatnak tehát a lakosság szimpátiájára akkor, mikor pénteken tiltakozó akciók sorozatát szervezik Sepsiszentgyörgyön, a szomszédos megyékben, sőt országszerte.

A tiltakozásszervezés helyi motorja Popa Anna Maria, a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu színház igazgatónője, aki az intézmény önállóságát félti. A román színház ugyanis nem éri el az 50 fős személyzeti létszámot, amely fölött a kulturális intézmények önálló jogi személyként létezhetnek, tehát a Tamási Áron színházzal való összeolvadás fenyegeti, de az évek alatt a színház rangjának emelésébe befektetett energia is veszendőbe mehet. Tegnap emiatt – a Csíki Játékszín kezdeményezéséhez csatlakozva – már megszerveztek egy tiltakozó akciót, ezen több magyar intézmény is képviseltette magát.

Popa Annamária elmondta, ő maga is azok között a tárgyalók között van, akik a kormányt igyekeztek rábírni arra, vegye ki az egész kulturális szektorra elemi csapást mérő passzusokat a tervezetből, ám az ígéretek ellenére eddig nem történt semmi azon kívül, hogy az eddig 42 oldalas sürgősségi rendelettervezet 55 oldalasra nőtt. Kérték azt is, hogy az 50-es személyzeti létszámot, amely az önállóság küszöbszáma, ne tekintsék érvényesnek a kulturális szektorban, de ezt határozottan elutasították a minisztériumban azzal, hogy nem kivételezhetnek velük. Ezért tovább is demonstrálnak.

A Csíki Játékszín közössége is csendesen demonstrált (Fotó: Csíki Játékszín/Facebook)

Pénteken délelőtt 11-kor egy országos akció keretében több sepsiszentgyörgyi kulturális intézmény félórás csendes tiltakozást szervez, ez azt jelenti, hogy a dolgozók feketébe öltözve félóráig csendben üldögélnek munkahelyük előtt. A tüntetéshez csatlakozott a Székely Nemzeti Múzeum, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Tamási Áron Színház, a M Stúdió és a Cimborák Bábszínház.

A csendes tiltakozás után 11.30-kor mindenki a prefektúra elé vonul s ott egy spontán jellegű performansszal hívja fel a figyelmet magára, pontosabban azokra a veszélyekre, amelyeket a prefektus által igyekeznek becsempészni a kormány ingerküszöbén túlra.

Az igazgatónő által ez ügyben kezdeményezett petíciónak eddig 25 ezer aláírója van. Popa Anna Maria elmondta, a folyamatban levő tárgyalásokat ellehetetlenítik a gyakori időpont-változtatások, amelyeket odafönt kérnek. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy ma délután 5 órától újabb fordulóra kerül sor a miniszterelnöki hivatalban és itt jelen lesznek több színház, illetve múzeumigazgató is. A fejleményekről később tudósítunk.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Opra Anna Maria/facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. augusztus 11., 2:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a helyzet, hogy kultúra címszó alatt egy csomó gyenge képességű haveri kör van alkalmazva, most meg féltik a vaskos fizetésüket és a helyüket.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 13., 10:32
  ÉRTÉKELÉS: 1

  szentgyorgyon is ideje lenne mar eltemetni a kulturat a sok okos penzherdaloval egyutt lecserelni oket es vegre olyan dolgokra kolteni a penzt amire kellene. az a helyzet hogy az evtizedek ota dedelgetett tulipanunkbol egy jo kover verpiros kullacs lett es ezt mar sokan latjak.