Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Gond van az űrlapokkal

A Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség az elmúlt hónapokban gyakorlatilag kifizetési ügynökségként működött, hiszen a fő tevékenysége azon támogatások kiutalása volt, amelyekre a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került cégeknek igencsak nagy szüksége volt. Legutóbbi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor munkaügyi igazgató egy rövid számvetéssel is szolgált.

A Kurzarbeitnak nevezett, általában 50%-kal csökkentett munkaidő esetében folyósított, a rövidített program után járó bér 75%-os támogatására eddig 42 vállalkozás folyamodott 864 alkalmazott után, az igényelt összeg közel 833 ezer lej. 18 cégnek fizettek eddig 400 alkalmazott számára 368 ezer lej értékben, 5 céget elutasítottak, mert nem volt a kérésnek jogalapja, 19 vállalkozás esetében még egyeztetések folynak, a benyújtott papírokat ellenőrzik. A Kurzarbeitra főképpen a turizmus területén dolgozó cégek és a nadrággyárak fanyalodtak rá.
Januárban 396 személy után 92 cég kérte a technikai (műszaki) munkanélküliség esetén folyósított fizetéstámogatást, összesen 600 ezer lejt, ez az összeg a járványhelyzet kezdete óta 40 millióra rúg. Sok a pontatlanság, előfordul, hogy nem a reális fizetés szerepel a nyomtatványokban. De az űrlapok miatt is sok a gond, gyakori cserélődésük sok bosszúságot okozott és tanúsítja, hogy mennyire nem ismerik a gyakorlatot a törvényalkotók – vélekedett az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés

Az online oktatásba szorult kisgyermekeket felügyelő szülők fizetéstámogatására 170 cégtől érkezett kérés, 936 személy után. A távmunka támogatására 50 ezret, míg a kényszerszabadságolásról visszatérők után a 3 hónapra járó 41,5 %-os kompenzációra több mint 14 millió lejt utaltak ki eddig a megyében 1700 cégnek, 13,5 ezer személy után.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.