Hirdetés
Hirdetés

Gombagyűjtőt bírságoltak

Október folyamán számos ellenőrzést ejtettek meg a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség munkatársai, és nem kevesebb, mint 8 alkalommal akadtak olyan szabálytalankodókra, akiket bírságolni kellett. Tematikus ellenőrzések alkalmával gombagyűjtőket is célkeresztbe vettek.

Hirdetés
Hirdetés

Cândea Lucian-Florin, a környezetvédelmi őrség vezetője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt hónap folyamán nem kevesebb, mint 30 ellenőrzést ejtettek meg a felügyelők, akik 2 csoportba verődve mintegy 8 alkalommal bírságoltak összesen 42,5 ezer lej értékben.

– A legtöbb rendellenességet a hulladékgazdálkodás terén jegyeztük, illetve továbbra is akadnak olyanok, akik nem váltják ki a törvény által megkövetelt működési engedélyeket. Nem lehet egy bizonyos szakterületről, netán térségről beszélni, nincs olyan szakma, ahol gyakoribbak megyénkben a kihágások, szétszórva akadnak hiányosságok. Összesen 8 bírságot osztottunk, ebből 1 büntetés olyan magánszemélynek járt, aki törvénytelenül bontott el autókat – avatott be a részletekbe Cândea, rámutatva, hogy egyesek azt feltételezik, hogy ha van egy udvaruk, akkor ott már autóbontót működtethetnek, és az így kapott fémekből kereskedhetnek.

Ez nem így van – hangsúlyozta a szakember, hiszen számos feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy autóbontót létesítsünk, arról nem is beszélve, hogy milyen szennyező lehet a környezetre az autókból nem megfelelő módon lecsapolt, tárolt olaj, a tilos helyre eldobott hulladékok, kábelek.

A főfelügyelő arról is beszámolt, hogy tematikus ellenőrzés részeként az erdei gyümölcsöket, terméseket begyűjtő személyeket, vállalkozókat is ellenőrizték, és itt is találtak szabálytalanságot.
– Kommandón vizsgálódtunk, amikor kiderült, hogy egy más megyebeli, ám Háromszéken munkapontot működtető vállalkozónak a kontroll időpontjában nem volt megfelelő, kiváltott környezetvédelmi engedélye. A kihágásért 30 ezer lejre bírságoltuk, utólag pedig kiváltotta tőlünk az egy évre érvényes engedélyt is. A törvény szerinti, idevágó bírságok nagyok, így nem érdemes játszani az engedélyek hiányával – összegezett a főfelügyelő. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások