Gólyaváró Rara Avis

Gólyaváró Rara Avis Kovászna megye

Korábbi évekkel ellentétben, amikor Háromszéken már március első napjaiban is elfoglaltak egy-egy fészket a távolról érkező gólyák, idén a méretes madarak váratnak magukra. Mi ennek az oka?

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, Háromszékre a legkorábban eddig március 4-én érkeztek gólyák, illetve március közepén már rendszeresen fészket foglaltak.
– Idén csak átutaztak fölöttünk a gólyák, mindezt műholdról lehetett kísérni. Ha egy madárvártán hideg van, netán lehavaz, akkor várakoznak. Mivel légáramlattal jönnek, ennek hiányában nem vágnak neki a hosszú útnak, meg kell várniuk a következő légáramlatot, meleg levegő érkezésekor indulnak neki a hátralévő távnak. Talán ez lehet a késlekedésük oka – részletezte faggatózásunkra a szakember.

Az is kiderült, hogy megyénkben Bodokra szoktak leghamarabb megérkezni a gólyák, illetve Erdővidéken is foglaltak már elsőként fészket. A madárvédők folyamatos készenlétben állnak, figyelik a fészkeket. Jó hír, hogy a madarak érkezésével a gólya-kamera is beindul.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.