Hirdetés
Hirdetés

Gólyák nem vírusgazdák

Gólyák nem vírusgazdák Kovászna megye

Olvasónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy a messziről érkező madarak, konkrétan gólyák terjesztik-e a COVID–19 koronavírust? Kelemen Lászlótól, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnökétől érdeklődtünk.

„Idős szüleim vidéki háza közelében van gólyafészek. Az ürüléket szokták takarítani a földről, és azt olvastam az interneten, hogy a gólyák is terjeszthetik a vírust. Mi az igazság?” – juttatta el kérdését szerkesztőségünkbe a megyeszékhelyi olvasónk.

Kelemen László kifejtette, valószínűleg magyarországi oldalakon olvashatta a szüleiért aggódó személy az amúgy alaptalan híreket, pár hete ugyanis ott volt nagy pánik ilyen témában. Végül szakemberek, kutatók nyugtatták meg a kedélyeket, és tényekkel alátámasztva cáfolták, hogy a koronavírust gólyák vagy más vándormadarak terjesztenék.

Hirdetés
Hirdetés

– Az ember legkönnyebben úgy fertőződhet meg beteg állatoktól, ha megeszi ezek húsát. Természetesen ürülékkel is terjedhetnek különféle betegségek, ezért is fontos például számunkra a városban zajló csóka- és varjúriasztás, hiszen ezek ürüléke is – nagyobb mennyiségben – különféle gondokat okozhat. A COVID–19 esetében nem kell aggódni: csak arra gondoljunk, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, kizárt, hogy ilyen kapcsolatba kerülne gólya és ember – részletezte Kelemen, örvendetesnek tartva, hogy az emberek érdeklődnek, és nem bántják, vagy verik le a fészküket az ártatlan madaraknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 20., 23:20
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ha lehet most álljanak nekik és bántsák őket.Szegények most érkeznek lassan lassan, nem elég, hogy a hülye arabok örömüket lelik abban, hogy lelövöldözzék őket a Kalasnyikovokkal, nem elég, hogy annyi fészket levertek a mi haza- és állatszerető fiaink, most még ezzel a hülyeséggel is jöjjenek !!!! Ajánlanám Fekete István gyönyörő könyveit olvasásra, Kelét meg a többieket, talán megpendítenek egy érzékeny húrt ott bent és nem pánikol senki a hülyeségre.