Gazdálkodjanak a fejkvótából!

Gazdálkodjanak a fejkvótából! Kovászna megye

A baróti tanács nemrég jóváhagyta a város oktatási hálózatának a 2018–19-es iskolai évre vonatkozó szerkezeti felépítését. Változások egyelőre a jelenlegi struktúrában nem lesznek, de ha már iskolákról esett szó, a városatyák a határozattervezet elfogadása előtt kifejtették az intézmények finanszírozásával kapcsolatos véleményüket, melyekben a fejkvóta pénzből való hatékonyabb gazdálkodásra intettek.

Nagy István tanácsos mindenekelőtt azt kérte kollégáitól, hogy a baróti líceum státuszát ne kérdőjelezzék meg, mert Erdővidéknek joga van líceumhoz. Ami annak pénzügyeit illeti, úgy vélte: a polgármesteri hivatalnak oda kellene hatnia, hogy a tanintézmény kizárólag a fejkvóta pénzből gazdálkodjon, ami jelenleg évi 4413 lej egy tanuló után.
– Akkor lehetne igazán az intézmény önállóságáról beszélni, ha a pénzből, amit kap az államtól, ki tudna jönni a líceum, és nem terhelné további költségekkel a lakosságot – fejtette ki véleményét.
Lázár-Kiss Barna polgármester válaszában elmondta, a finanszírozást szabályozó törvényben az áll, hogy az iskolák fenntartására a polgármesteri hivatalok is adhatnak pénzt – ezt a lehetőséget pedig a baróti iskolák ki is használják. Mint fogalmazott, a baróti önkormányzatra nem vetne jó fényt, ha egyedüliként elzárkózna az iskolák támogatásától, miközben más településeken segítik az intézményeket.
– Ki kellene jöjjenek a pénzből, jómagam is azt szeretném, hogy a hivataltól függetlenül működjenek, de sok dolog van, ami ezt nem teszi lehetővé. Minden héten kapunk egy-egy átiratot, hogy ide vagy oda mennek a gyermekek, támogassuk a kiszállás költségeit. Ugyanakkor nekünk kell jutalompénzt adnunk az országos versenyeken helyezést elért tanulóknak is – mondta.
Az is szóba került, hogy a működési költségeket, a vizet, a villanyáramot (melyeket eddig a fej­kvóta szerint utalt pénzből a hivatal fizetett) visszaíratnák az iskolákhoz, vagyis év elején utalnák nekik a teljes összeget – az érv szerint azért, mert akkor tudnák pontosan, mennyiből is kell gazdálkodniuk.
A baróti városi tanácsban legutoljára szeptemberben boncolgatták a baróti polgármesteri hivatal és Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum között fennálló viszonyt. Az ülésen jelen levők akkor az őszinte párbeszédet hiányolták, és amiatt aggályoskodtak, hogy a líceumnak továbbra is csak ideiglenes jellegű vezetősége van, ami előbb-utóbb a diákok kárára fog menni, azok számának, illetve a fejkvóta csökkenéséhez is vezetve. 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.