A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Gazdák a tévében

Gazdák a tévében Kovászna megye

A többéves hagyomány szerint a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Szövetsége idén több faluban is gazdatalálkozót szervez, amelyen azoknak a hivataloknak a vezetői is megjelennek, amelyekkel ügyes-bajos dolgai akadnak az állattartóknak. Az első – tegnapi –, Gidófalván megejtett találkozónak különleges vendégei is voltak: a román köztévé A falu élete (Viața satului) adásának stábja.
A stáb véletlenül került képbe (gyűlésre), dr. Sikó-Barabási Sándornak volt az ötlete, hogy egy Brassó megyei témát feldolgozó filmeseknek egyúttal Háromszéket is megmutogassák, és hát nem tettünk rossz benyomást: szép farmokat, élelmiszer-feldolgozókat láttak, különösen a déli megyékkel összehasonlítva.
Ettől függetlenül menetrendszerűen terítékre kerültek a már megszokott gondok. Ötvös Mózes, a szarvasmarha-tenyésztők elnöke már elöljáróban elmondta, nem elégedettek a parlamenti képviseletükkel, mert nem tapasztalják, hogy érdeklődnének a gazdatársadalom gondjai felől, vagy támogatnák őket, interpellálnának ügyeikben. „Minket meg kell becsülni, ha akarják, ha nem” – üzent a kormánynak is Ötvös, aki ugyanakkor értékelte a megyei intézmények részéről tapasztalt segítő szándékot, együttműködést.
A támogatások kifizetésének késése most nem volt téma, György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatója elmondta, a hónap végéig mindenkinek meg kell kapnia az állatai után a pénzt. Szóvá tette azonban, hogy többszöri ajánlása ellenére sem alkalmaznak a gazdák szakembert, aki a pályázatokat, kiírásokat, törvényi változásokat figyeli, ezért már nem egyszer jelentős támogatásoktól estek el, vagy éppenséggel vissza kellett fizetniük a jogosulatlanul igényelt összegeket. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. február 20., 20:33
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Talán Kezdialmason is meg kellene nézni a szarvasmarha telepeket, arra biztos nem lenne senki büszke. Persze a támogatást azt várjuk, de körülményt azt nem teremtünk.