Felhívás!

Gazdagyűlés Bodokon

Helyi gazdák, megyei és országos mezőgazdasági intézmények vezetőinek jelenlétében tartottak gazdagyűlést tegnap Bodokon. A művelődési otthonban sorra került tanácskozáson mintegy 200 gazda vett részt.

Az ülés elején dr. Nicolae Codreanu a szarvasmarhák szaporításával kapcsolatos előírásokat ismertette az egybegyűltekkel, és felhívta a figyelmet arra, hogy idén tavasztól, súlyos bírság terhe mellett, minden három évnél idősebb lónak rendelkeznie kell saját útlevéllel.   Laurenţiu Baciu, aki a bukaresti Vidéki Beruházási Ügynökség (AFIR) részéről érkezett, azt mondta: az országban jártában-keltében, máshol nem látott ilyen mértékű érdeklődést a mezőgazdaság ügye iránt. Fodor István házigazda polgármester nem volt elragadtatva a tanácskozástól. Szerinte sok szépet elmondtak, de abból a gyakorlatban szinte semmit sem lehet megcsinálni.

– Hiába mondják János bácsinak, hogy uniós vágóhidat lehet építeni, mert a pályázathoz szükséges 500 oldalas dokumentációt elolvasni sem tudja, nemhogy megírni. Amíg nem lesz legalább tíz cég, olyan, mint a LAM Alapítvány, emelyek – természetesen nem ingyen, hanem jó pénzért – pályázatokat írnak, addig nincs, amiről beszélni – méltatlankodott Fodor István.
A polgármester szerint „felfoghatatlan” az az általa is megtapasztalt gyakorlat, hogy miután egy pályázatot elkészítesz a kormány által kiadott útmutató (Ghidul solicitantului) szerint, azután ők „elővesznek az asztal alól egy másikat”, s aszerint ellenőrzik le a munkát, és nyilván nem lesz jó. Fodor szerint, amíg ezeket „nem hozzák egyenesbe”, addig fikció marad az, hogy az Európai Unió által felajánlott nem kevés pénz elérje a célját: a vidék felzárkóztatását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.