Felhívás!

Gazdag őszi napokat éltünk

Gazdag őszi napokat éltünk Kovászna megye

Vásárba? Koncertre? Fotózni tanulni? Mézet kóstolni? Zakuszkát főzni? A hétvégén ismét a bőség zavarával küzdött az emberfia Szentgyörgyön, de nemcsak, hiszen Kovásznán sem unatkoztak. Megyeszerte hétvégi programok csúcsidénye az október. Kisbakancsos kirándulástól a kórustalálkozóig, mézünneptől a fotókiállításokig, az aktív pihenéstől a nagyon passzívig mindennek bele kellett (volna) férnie a szűk három napba. De hát ez legalább annyira bajos, mint az őszi napsugarat, a gyermekzsivajt, az ízeket, illatokat, örömzenét feltálalni egy tálcán…

Sikerült rászoktatni az embereket a kézműves termékekre, ha szép idő van – van, volt szerencsére – akkor szívesen töltik idejüket sétálgatással, nézelődéssel és szívesen visznek haza vásárfiát is, nem panaszkodtak az árusok az ember- és áruforgalomra. Most először pedig a Kovászna Megyei Méhtenyésztők Egyesülete is külön sátrat állított fel, a méz ünnepe ugyanis szerves része lett az őszi vásárnak. A Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a gyermekfoglalkozásokat is a méhek, méz köré szervezték, de lehetett kóstolgatni a hárs-, repce-, akác-, harmatmézből, és üvegkaptárban megfigyelni a méhek életét.

A mézessátor sztárja azonban a méhtenyésztők „doyenje”, Benedek Levente volt, aki bárkinek szívélyesen válaszolt, ha kérdezték, s kényes kérdésekre sem vonakodott elmondani az igazat. Például arra, hogy melyik a legjobb méz. Az embernek milyen táplálkozásra van szüksége? – kérdezett vissza. – Változatosra. Ugyanígy a méheknek is. Az egyoldalú táplálkozás egyoldalú mézet eredményez.

A méhészek kivonulásának végső célja természetesen a méznek mint rendkívül egészséges terméknek a népszerűsítése volt, Deák Mihály egyesületi elnök szerint ezután több városban is felverik sátorfájukat. A küldetésben a munka oroszlánrésze az újonnan felavatott mézlovagoknak jut, akiket népes közönség előtt fogadtak a harmadik hazai, frissen alakult Háromszéki Mézlovagrendbe. Balla Nóra magyarországi mézkirálynő (szintén misszióban) lovaggá avatta Deák Mihály kézdivásárhelyi, Lukács Attila és Haralyi István ozsdolai, Nagy Zoltán zabolai, Pál István kőröspataki, Balogh István kálnoki és Gecse László zaláni méhtenyésztőket. Ők nemcsak a méhészek és méhek érdekvédelmére esküdtek fel, hanem arra is, hogy cukrot addig nem fogyasztanak, amíg a kaptáraikban egy csepp méz van. S hogy az ünnepélyes eseményen résztvevők ne csak a látványnak örvendezzenek, a vendégek és vendégfogadók díszes menete körbejárta a főteret, s mézet osztogattak a szembejövőknek.

Kicsit más, romantikusan ódon, a lovagi tornákra hajazó játékokkal szórakoztatta a kicsiket korabeli öltözetben a magyarországi Toma és csapata, de ki­emel­kedő sikere volt a Sündörgő együttes délszláv ritmusainak és a Teinben a hangszersimogatónak is, ahol kis és nagy gyerekek próbálhattak ki: üthettek, rázhattak, pengethettek, fújhattak többféle eszközzel. Benkő Éva és a Folker együttes – egyébként meg a szalmában ugrálás az otthonosság jóleső érzésével ruházta fel az őszi vásárt – úgy néz ki, ők megunhatatlanok. De ugyanígy része volt a tánc is a rendezvénynek, most a többgenerációs táncos családok hozták színpadra, természetesen a kézművesség is jelen volt Guzsalyasék képviseletében, és a mézesek, keramikusok, sajtkészítők, bőrdíszművesek, kürtőskalács- és lángossütők, amelyek elől nem akart a sor elfogyni…

Bodor Tünde

Zakuszkafesztivál Kovásznán

Vasárnap Kovásznán a zakuszkáé volt a főszerep. A Pokolsár Egyesület kezdeményezésére a művelődési ház udvarán megtartották az első zakuszkafesztivált.

A zakuszkafőzésre a Pokolsár mellett benevezett a Pastorala, a Kiwanis, a Lányos Asszonyok, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok és a Lyukaskő egyesület is.

A rendezvény kora reggel rajtolt, amikor is az egyesületek közös üstben fogtak neki a zakuszkafőzésnek, majd a nap folyamán a városlakók is megérkeztek a saját készítésű zöldségkrémekkel, amiket a Dobra István szakács által vezetett és az egyesületek tagjaiból kiválogatott zsűri értékelt. Összesen 29 személy hozta elbírálásra főztjét. A zakuszkakirálynő Németh Tímea lett. Első udvarhölgye Demes Mária, második Péterffi Annamária, harmadik Bereczki Éva, aki Dobra István udvaronccal végzett holtversenyben.

A mondhatni majdnem egész napos rendezvényen rengeteg kóstolgató és kíváncsi személy megfordult. A szervezők a szórakoztatásra is odafigyeltek, színpadra lépett a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ zenekara, valamint az Akusztik együttes, ugyanakkor meglepetésként Thiesz Katalin tanítónő is improvizált egy humoros átdolgozást a Pálinka dalból, természetesen a dalszöveget a zakuszkára átírva.

Berecki Árpád, a Pokolsár Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: tavaly már tartottak egy zakuszkafesztivált, igaz, csak szűk körben, de akkora volt az érdeklődés, hogy úgy döntöttek, bevonnak más helyi szervezeteket is.

– A zakuszkakészítés és a szórakozás mellett a másik fontos célja a rendezvénynek, hogy a résztvevő egyesületek jobban megismerkedjenek egymással – foglalta össze Berecki, aki jövőre is folytatná a fesztivál szervezését.

A meghívott egyesületek, szervezetek elnökei: Szabó Levente (Lyukaskő), Vén Erzsébet (Pastorala), Fülöp Csaba (Tündérvár), Bodó Enikő (Lányos Asszonyok), Dancs Ibolya (Kiwanis) egyöntetűen állapították meg, hogy nagyon sikeres kezdeményezés, amit mindenképp éltetni kell, sőt azt se bánnák, ha egy másik rendezvény formájában újra együtt dolgozhatnának a kovásznai egyesületek.

Nagy Sz. Attila

További fotók itt

 

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 17., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ujsagiro urak en akaratom nelkül olvasom az ujagukat akar hol vagyok mert erdekes,Europaban egyetlen.Nem kell moziba menni peddig megfogadtam hogy nem fogom hasznalni a rosszul irt soraimat.
  Ha mar van egy szabadsagter es aszt a kicsi varoskabol az a hülye Rupeabol jövö egy mocskos szemetdombot allitott fel ez
  megmutatja az egyesek primitivusat.