Felhívás!

Gazdag, és nem túl drága piac

Gazdag, és nem túl drága piac Kovászna megye

Nincs hiány termékekből a sepsiszentgyörgyi központi piacon húsvét előtt. Van, ami többe kerül, mint tavaly, van, aminek nem változott az ára. A zöldségpiacot már szerda délután megrohanták a vásárlók.
Tegnap tömeg volt a központi piacon, a kínálat pedig széles: zöldségek, gyümölcsök, dióbél, házi tojás, házi bor és más finomságok várták a vásárlókat. Egy asztalnál piros tojást is kínáltak, hogy a festéssel se kelljen bajlódni az ünnep előtt. A vásárlók egyelőre feltérképezik az árakat – magyarázta Molnár Piroska, aki hetente kétszer jár házi termékeivel a piacra, most húsvét előtt azonban mindennap kijön.
„Házi tojást, mézet, dióbelet és szörpöket kínálok – mondta. – Leg­inkább tojást keresnek, ugyanis ezeken a tojásokon nincs pecsét, szebben lehet festeni, és ízletesebbek is. Darabja egy lej, és minden nap eladom, amit behozok, a sajátomat és a szomszédomét is”.
A dióbél kilója 45 lej, a mák 35 lej – ezeket a termékeket keresik most leginkább. De reszelt torma is kapható 12 lejért egy kisebb befőttesüveggel, cékla 10 lejért, havasi méz pedig 25 lejért nagy üveggel. A zöldségek ára nem változott, a friss zöldhagyma kötése két lej, a reteké pedig három, de néhány helyen két kötést adnak öt lejért. A vöröshagyma kilója 4 lej, míg a fehérhagymáért 3 lejt kérnek az árusok. A spenót kilója 6 lej, a friss saláta darabja 3 lej, de már medvehagyma is kapható, kötése három lejért.
A piac húscsarnokában főként disznóhúst keresnek a vásárlók, illetve sonkát, császárszalonnát és kolbászt. A bárány igencsak drága idén, 30–40 lejt kértek kilójáért – lesz az még olcsóbb is szombatig. Kell is esnie az árának, mert a disznókaraj, -comb vagy -tarja kilója csak 18- 20 lej, az oldalasé és a császárszalonnáé pedig 17 lej. Házi sonkát is lehet kapni, ebből egy kiló 30 lejbe kerül a központi piac húsrészlegén. A húsárusok mellett a tejtermék-előállítók is kínálják a friss árut: a sajt kilója 17, az orda 18, a juhtúró pedig 15 lejt kóstál.
Az ünnepi asztalra kenyeret, süteményt is vásárolhatunk a piaci üzletekben, sőt kalács-rendelést is felvesznek. Az eladók szerint leginkább a diós-mákos kalácsra van kereslet, de rahátos, mazsolás bejglit is rendeltek. Ilyenkor nagy igény van a különböző édes és sós süteményekre is. A kalácsok kilója 9 és 12 lej között mozog, tölteléktől függően, de más, házi ízű süteményeket is készítenek, kilónként 20 lejért. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 29., 13:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Eppen most neztem az 1 oras hiradoban,hogy Mugur Isarescu (besugo neven Manole) bejelentette,hogy a nagy fizetesemelesek miatt (sic!) dragult meg minden Romaniaban.Ez a hazug szabadkomuves,a roman nemzeti bank elnoke egyfolytaban hazugsaggal eteti ezt a buta es primitiv nepet.Arrol soha nem beszel,hogy Romania szantofoldjei majdnem teljesen kulfoldiek kezeben van mert a hazaarulok eladtak.Mint peldaul a Baragant es az Insula Mare a Braileit az araboknak,ami azt jelenti,hogy a roman foldon termett buza kulfoldnek terem es romania importra szorul ezen a teren,tehat ez dragulast eredmenyez, peldaul a sutemenyek es pektermekeknel.Arrol sem beszel,hogy a romaniai fenyvesek es tolgyesekbol kulfoldiek huzzak a hasznot,pusztitva a noveny es allatvilagot is.Arrol sem beszel,hogy romania koolajfejto kutjai es aranybanyai mind kulfoldiek kezen van.Arrol sem,hogy ebben az orszagban lassacskan az itt szuletett es itt nevelkedett allampolgaroknak lassan semmijuk nincsen, ezert raboskodhatnak a kulfoldiek plantacioin vagy banyaiban ehberert(pont mint az afrikaiak).Szerinte nem az altalunk folsorolt dolgok okozzak a dragulast,hanem a” nagy fizetesemelesek” .Erre mondjak,hogy hitvany banda de azert jol jatszik! Marmint a sajat zsebe fele.

 • User
  Dátum: 2018. március 29., 15:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tényleg a fakanál ára nem változott és a tojas ára sem lett 1,20 csak 1,00 ! a lej olvad mint hó és hígul tovább .Na veszek vagy 200 fakanalat gyújtósnak jövőre …jó befektetés lesz.