Garázda cigánygyerekek

Garázda cigánygyerekek Kovászna megye

Ablakon kidobott pénznek számít az a hatezer lej, amit a kézdivásárhelyi Szentháromság plébánia a katolikus temetőbeli kút kifúrásáért fizetett, ugyanis a temető szomszédságában lakó cigánygyerekek még a beüzemelése előtt feltöltötték kövekkel. A suhancokra egyébként is sok a panasz, állandóan zavarják a temetéseket, és mostanában már a szentmisék alatt is zaklatják a híveket, alamizsnát kunyerálva.

A katolikus temetőt évszázadok óta a kőkerítés közvetlen közelében levő kis kút szolgálta ki, de az elmúlt évek során használhatatlanná vált, miután köveket dobáltak bele, és nem egyszer a láncot is ellopták róla. Éppen ezért a kantai plébánia úgy döntött, új kutat fúrat. Ezzel el is készültek, viszont a befejezés előtt kellemetlen meglepetés érte őket.

Ft. Vargha Béla főesperes, a Szentháromság templom plébánosa érdeklődésünkre elmondta: miután kiderült, hogy a régi kúttal nincs mit kezdeni, úgy döntöttek, hogy a ravatalozóval átellenben egy újat fúratnak. A munkát 6000 lejért elvégző vállalkozó annak rendje s módja szerint kifúrta az új kutat, és készültek, hogy a pumpát felszereljék, amikor rájöttek: a kútban található csövet a környéken lakó cigánygyerekek úgy megtömték kővel, hogy azzal már nincs mit kezdeni. Az incidens egyébként egy temetés előtt történt, szemtanúk vannak, akik akkor nem sejtették, hogy milyen kárt okoznak a gyerekek. Az esperes kifejtette: mivel ez a napokban történt, ilyen rövid idő alatt nem tudnak új kutat fúratni, és mélységesen sajnálja, hogy pont a halottak napján nem lesz víz a temetőben. Más megoldás nincs, új kutat kell fúratni, ami ismét pénzkiadással jár – mondta az egyházi méltóság, hozzátéve, a rendőrségen jelentették az esetet, az ügy kivizsgálása folyamatban van.

Vargha Béla kifejtette: nem tudja, miként lehetne a temetésektől és a templomtól távol tartani a szemtelenül kolduló gyerekeket, sajnos, olyan is előfordult, hogy viselkedésük miatt meg kellett szakítani a szertartást. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 30., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A megoldás egyszerű a kézdivásárhelyi temetőkerti kolduló cigánygyerekek ügyében. A szüleiket nem pénzben büntetni, hanem közmunkával, mindjárt lesz rend az alsóbb szinten is.

 • User
  Dátum: 2017. október 30., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Miert nem meritek kiirni,hogy a szentleleki ut vegen lako Majlat ciganycsaladrol van szo, akik Nyujtodrol kerultek ide, mert a turhetetlen es embertelen viselkedesuk miatt a Nyujtodiak elkergettek oket a falubol.Meg egy kerdesem azert volna a rendorseghez.A Katolikus temeto a Kanta-i szektorhoz tartozik.Ha ez igy van a rendorseg altal kijelolt szektoristak miert nem vegzik a dolgukat? Mert a Katolikus temeto es a Majlat csalad is az ok szektorukhoz tartozik!Es meg valami. Nem azzal van baj,hogy koldulnak, hiszen ha ezt bekesen teszik ezert senki nem haragszik rajuk. A baj azzal van,hogy rongalnak es karokat okoznak. Es meg valami amit mar tobben lattak.Kutyakat kinoznak es gyilkolasznak a temeto kornyeken. Na de ez mar az allatvedok dolga lenne,ha mukodne a torveny. Mert ebben az orszagban torveny van, csak szervek nincsenek akik a torvenyt betasrtassak!

 • User
  Dátum: 2017. október 30., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A ciganynak mindend szabad,neki csak joga van,kotelezettsege semmi.Neki minden jar hivatalbol,elelmiszer,ruha,tamogatas,orvosi ellatas,es cserebe ok tornek zuznak,lopnak.SENKI nem mer ellenuk follepni es latszik is az eredmeny,es ez hova tovabb csak sulyosbodni fog.

 • User
  Dátum: 2017. október 30., 21:49
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nyujtódon nincs cigány vagy 25 éve,csak a szászfalviak látogatják itt-ott őket! Itt a Kanta beliek ha szeretnek földdel játszani miért nem temeti el a plébános őket?! Legalább kapja be a reverenda alá hátha szívinfartust kap vmelyik!

 • User
  Dátum: 2017. október 31., 0:25
  ÉRTÉKELÉS: -8

  SZEGYENTELEN FASCHISTA irogato hadjon beket a romaknak a maga leszarmazotjai 1944 majus 3.a gyiloltak az artattlan
  embereket es rabloltak es most is.

 • User
  Dátum: 2017. október 31., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Es ha mar az igazsag orajanal tartunk a Katolikus temetovel kapcsolatban , akkor vizsgaljuk meg onmagunkat is.Az valo igaz,hogy folhaborito amit a kis purdek muveltek a frissen furt kuttal de aki jar a temetobe az tudja,hogy velunk szekelyekkel is van eleg baj.Merthogy nekunk is vannak hibaink. En megkerdeznem azokat akik AUTOVAL a sirig hajtanak vilagitani ,folszantva a temeto utjait, osvenyeit ,hogy ok IGY TISZTELIK A HALOTTAIKAT?! Mert a temetonek elol hatalmas parkoloja van,ahol az autokat le lehet tenni es a szentleleki ut egyik szelen is van hely parkolni.Az ilyenek nem rongaljak a temetot,csak a purdek?! Uraim az az ut a temetobe nem azert van,hogy a sirig hajts az autoddal. Az az ut azoknak van akik godorasassal es sirkeretek osszerakasaval foglalkoznak. Ugyhogy nem az Esperes ur, meg Papjaink, de megcsak nem is a temetopasztor a hibas ,hogy igy nez ki ez a temeto.A temeto attol nez ilyen rondan ki,hogy autoztok a saros utjain es autoitokkal folszantjatok az egesz terepet.A hiba az olyanokba van akik sem onmagukat,sem embertarsaikat de meg a halottaikat sem tisztelik!

 • User
  Dátum: 2017. november 1., 11:30
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Ugyanezek a cigánygyerekek alkalomadtán azzal szórakoznak, hogy kővel dobálják az arra elhaladó autókat. Nem egyszer és nem kétszer jártam meg, hogy kőzápor hullott az autómra a “jóvoltukból”. De sebaj, védjük őket, hagyjuk, hogy szaporodjanak és hogy támogassa őket az állam, mert biztos megjavulnak és felnőttként hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. Ja és nehogy cigánynak merjük titulálni őket, mert az manapság olyan sértő rájuk nézve, elvégre csak jogaik vannak, kötelezettségeik nincsenek.