Felhívás!

Galambtetemek a parkban

Galambtetemek a parkban Kovászna megye

A szükségállapot bevezetése óta több elhullott, élettelen galambot találtak a sepsiszentgyörgyi központi parkban, a közösségi oldalakon pedig különféle elméletek is születtek. Lapunk Kelemen Lászlót, a megyeszékhelyi Rara Avis Madártani Egyesület elnökét kérdezte a jelenségről.

Kelemen elmondta, ők is figyelemmel kísérik az elhullásokat, és ezzel párhuzamosan arra is felfigyeltek, hogy az utóbbi hetekben hozzájuk is szép számban vittek be segítségre szoruló galambokat.

– Ezek legyengült, könnyen megfogható galambok. Egyszerű a jelenség magyarázata: a szükségállapot miatt hirtelen megszűnt az addig többé-kevésbé pontos időpontokhoz köthető élelmiszerforrásuk. Itt az idősekre, nyugdíjasokra gondolok, akik korábban etették a parkban a galambokat, verebeket. A galambnak ez berögzül, hozzászokik az etetéshez, ennek „órarendjéhez”. A nyugdíjasok otthon maradásával több száz madár élelem nélkül maradt – avatott be Kelemen.

Elmondása szerint a madarak leleményesek, idővel átköltöznek a közeli magánházakhoz, ahol tyúkok vannak – így könnyebben kapnak élelmet –, illetve a kerteket, magtárakat lepik el.

– Az első napokban megsínylették, a gyengébb egyedek el is pusztultak, de tudomásunk szerint kirívóan nagy elhullás nem volt. Egy hónap alatt alkalmazkodnak a szárnyasok, rendben lesz minden. A szükségállapot megszűnésével, ahogy a parkban újra felpezsdül az élet, a galambok is visszatérnek majd – nyugtatott összegzésképpen a szakember.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások