Felhívás!

Furcsa hozzáállás

Furcsállja a legfőbb ügyészség hozzáállását Márton Árpád. Az RMDSZ parlamenti képviselője a Háromszéki Küldöttek Tanácsának múlt heti, bővített ülésén beszélt arról, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege nem engedélyezte egy ploieşti-i korrupcióellenes ügyész őrizetbe vételét.

A képviselő szerint az eset azért „méltó egy kommentárra”, mert valahányszor hasonló döntést hozott egy másik testület, például a parlament, azaz ha úgy gondolták, hogy valakit nem indokolt előzetes letartóztatásba helyezni, akkor a CSM „nagyon hangosan” helytelenítette ezt az eljárást, most meg ő maga is mérlegelés tárgyává tette, hogy indokolt-e az előzetes letartóztatás vagy sem.

– Nem az a gond, hogy így gondolták, hanem a kettős mércével van a baj. A mentelmi jog csak jogállamokban működik, és ha valamely testületnek ezt megítélik, akkor feltehetően úgy gondolják, élhetnek is vele. Az a gond, hogy valahányszor más testület élt vele, akkor azt mondták, hogy azok gazemberek, hogy a korruptokat, a tolvajokat, a gyilkosokat támogatják. Ugyanez a helyzet az államelnökkel is: az összes képviselőt gazembernek nevezte, aki nem szavazata meg, hogy a társát letartóztassák, most azonban nem szól egy szót sem. Ugyanakkor, míg máskor állandóan attól tartottak, hogy a közelvárás közfelháborodássá fajul, ha nem foganatosítanak szigorú intézkedéseket, most érdekes módon nem merült fel ilyen aggály – sorolja a képviselő a „különbségeket”.

Romániában a parlamenti képviselők és szenátorok, a bírák és az ügyészek, valamint az alkotmánybíróság tagjai rendelkeznek mentelmi joggal. Őket csak abban az esetben lehet őrizetbe venni vagy előzetes letartóztatásba helyezni, ha az illető testület ehhez hozzájárulását adja. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.