Felhívás!

Fullasztó a bürokrácia

Fullasztó a bürokrácia Kovászna megye

Hétfőn a Municípiumok Szövetségének közgyűlésén a hazai közigazgatási rendszer debürokratizálását kérték a jelenlevő elöljárók, köztük Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is. De nemcsak ezért kell folyamatosan lobbizni, az A13-as autópálya is figyelmet és tárgyalásokat követel.

Nagy beruházásokra nyílna lehetőség a közeljövőben, a polgármestereknek és a lakosságnak ez irányú elvárásait azonban elvágja a bürokrácia, így pedig sok pénz Brüsszelben maradhat, nem lesz haszonélvezője a hazai, háromszéki lakosság.

– Legyen az ügyintézés logikusabb, egyszerűbb, gyorsabb, legyen az állam partner az ügyintézésben – kérik a municípiumok vezetői.

Antal a jelenlegi helyzet visszásságát – tehát a változtatás szükségességét – azzal példázta, hogy a belváros városrendezési tervének jóváhagyása a brassói Regionális Műemlékvédelmi Igazgatóságnál már több hónapja várat magára, mivel az azt elbíráló testület csak havonta egyszer ül össze, így minden esetleges kifogás, észrevétel újabb hónappal tolja odébb. A sok hónapos időhúzás komoly problémákat okoz a munkálatokban. Azt sem látja rendben levőnek a polgármester, hogy egyik állami hivatal fizet a másiknak (pl. építkezési engedélyekért), és egy intézménynek sem lehet több számlát, illetéket összevonva fizetni. A sor azonban hosszan folytatható.

Kedden a repülőtér befejezéséhez szükséges kormánytámogatásért folyamodott a városvezető
Tamás Sándor megyei tanácselnökkel és a brassói kollégájával, a Cenk alatti város polgármesterével: az Európai Alapok miniszterével, Cseke Attilával és a három pártelnökkel tárgyalt, nemcsak a repülőtér, hanem a Háromszéken áthaladó autópálya érdekében is.

– Az unió nem támogatja repülőterek építését, de nem méltányos, hogy az önkormányzatokra háruljon ennyi költség, vélekedett Antal Árpád – miután az országban 50 éve nem épült repülőtér a brassóin kívül. Ami a Brassó-Bákó autópályát illeti, a fő cél, hogy Szentgyörgyhöz minél közelebb haladjon el, és legyen fel-, illetve lehajtási lehetőség a közelben, csak így eredményezhet gazdasági fejlődést a térségben. Az autópálya végleges nyomvonala még nincs kijelölve, 2023-ig kell a kivitelezési terv szintű dokumentációt összeállítania a Search Corporationnak. Azt is szeretné elérni a városvezető, hogy az A13-as autópályára szánt támogatásokat foglalják bele a 2021–2027-es pénzügyi ciklusba.

A városi terelőút földkisajátításai, az állam által fizetett nyomott árak gerjesztette indulatok kapcsán a polgármester úgy fogalmazott:

– Mindent meg fogok tenni azért, hogy tisztességes, azaz valós piaci árat fizessenek a kisajátítandó földekért.

Azt is elmondta, miután az önkormányzat is tervez a város környékén területeket vásárolni piaci áron, az adásvételi szerződésekre hivatkozhatnak, bizonyítékul mutathatják fel azok, akik esetleg pereskednek az állammal a földjeikért fizetett túl alacsony összegek miatt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 16., 14:10
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mindenek előtt a közbeszerzési törvényt kellene módosítani, mert ilyen formában, ahogy van, valósággal a haladás kerékkötője. Hallottam olyan fordulatról, amikor a kivitelezendő tervben módosítást kellett eszközölni, s emiatt új versenyvizsgát kellett kiírni. E miatt telik az idő, s nem lehet haladni a munkálatokkal. Vagy: állítsanak össze olyan tender füzetet, olyan teljesítendő kritérium rendszerrel, hogy akit nyertesnek kiáltanak ki, azt ne lehessen megóvni!

 • User
  Dátum: 2021. július 16., 23:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  igen, csak ez nem biztos hogy igy van! Idaig hol voltak, itt csak nem akartak a fejlodest ugy ahogy most sem, szegenyeket jobban lehet vezetni. Gondolom nem valtoztak, ugy ahogy az utolso 30 evben nem valtoztak, el kellene hajtani mar reg oket a birokraciaval eggyutt.