Fül-orr-gégészeti műtétek kicsiknek

Fül-orr-gégészeti műtétek kicsiknek Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban már öt éve végeznek altatásban gyerekeken fül-orr-gégészeti műtéteket, ezt a lehetőséget számos szülő ki is használja – tudtuk meg a kórház igazgatójával folytatott legutóbbi beszélgetésünk során. Az igénylések száma növekedik, így újabb altatóorvosokat alkalmaznának.

Országos szinten szép számban akadnak olyan kórházak, ahol csupán helyi érzéstelenítéssel oldják meg a „problémákat”, netán a kisebb, pár éves gyerekeket egyetemi központokba küldik tovább. Sepsiszentgyörgyön van választási lehetőség: miután a szakemberek ismertetik, hogy a helyi érzéstelenítés, illetve az altatás milyen előnyökkel, kockázatokkal jár, a szülők dönthetnek, melyik módszert igényelik kicsinyeiknek.

– A kisgyerekeknél fontos, hogy stressz- és traumamentes, egyszóval humánus legyen a műtét. Természetesen az altatásnak – akárcsak a helyi érzéstelenítéssel végzett műtétnek is – megvan a rizikója, így döntés kérdése, hogy a szülők élnek-e a lehetőséggel. Persze, akadtak olyanok is, akik visszautasították az altatást. Öt évvel ezelőtt, kezdeményezésemre fejlesztettük ilyen téren a kórház szolgáltatásait. A kezdetekkor nehéz volt megszervezni mindezt, ám mivel jó altató és intenzívterápiás csapata van a kórháznak, ezért megtaláltuk a megoldásokat. A kórházban jelenleg nyolc altatóorvos munkálkodik, ám a műtétszámok, más tevékenységek nagyon megugrottak, így szükség van újabbak alkalmazására – összegzett András-Nagy Róbert kórházigazgató.
Érdeklődésünkre kiderült, jelenleg 4 orvos ténykedik a fül-orr-gégészeten, a műtétek száma az utóbbi időben megnőtt, és nagyobb műtéteket is bevállalnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.