Felhívás!

Főtanfelügyelő: hosszabb távon gondot jelenthet a védőmaszkok biztosítása a diákoknak

Főtanfelügyelő: hosszabb távon gondot jelenthet a védőmaszkok biztosítása a diákoknak Kovászna megye

Naponta legalább 25 ezer, az új koronavírus ellen védő orvosi maszkra lenne szükség a Kovászna megyei iskolákba járó diákok számára, és a megyei tanfelügyelőség szerint ezek biztosítása hosszú távon problémát jelenthet.

“Eddig engedélyezett volt a textilmaszkok használata, de mostantól csak az orvosi maszkok lesznek elfogadottak. Valakinek viselnie kell ezeknek a maszkoknak a költségeit, és itt milliókról van szó. Remélem, hogy megoldásokat találnak majd ezeknek a maszkoknak a biztosítására (…) Eddig voltak olyan iskolák, amelyek készíttettek saját maszkot, minden gyereknek volt egy vagy két maszkja, amelyet ki lehetett mosni, és újból használni, az orvosi maszkok viszont csak egyszer használhatóak (…) Nagy mennyiségre van szükség, csak ha a megyénkben beiratkozott diákokra gondolunk, az óvodák és előkészítő osztályok nélkül, ahol nem hordják őket, körülbelül 25.000 maszkról beszélünk naponta. Ennyire van szükségünk naponta, ha naponta egy maszkot használ minden diák” – mondta az Agerpres-nek Kiss Imre, a Kovászna megyei tanfelügyelőség vezetője.

Megjegyezte, hogy az oktatási intézmények számítanak a helyi hatóságok támogatására, de nem mindegyiküknek van meg az anyagi lehetősége arra, hogy ezeket a kiadásokat hosszú távon biztosítsa.

“Körlevelet is küldtünk az iskoláknak, amelyben arra kértük őket, hogy pályázzanak a szükséges eszközök biztosítására. Az iskoláknak vannak készleteik, de szükségük van egy hosszabb távon kitartó tartaléka is. De különböző pénzügyi lehetőségekkel rendelkező közigazgatási egységekről beszélünk. Vegyük például Sepsiszentgyörgyöt, ahol 10 ezer diák tanul, Kovásznán ennél kevesebb van. De ha a vidéki településeket kezdjük el vizsgálni, akkor is különbséget tehetünk Előpatak között, ahol 1100 diák van beiratkozva az oktatási rendszerbe (…) és Árkos között, ahol körülbelül 100 diák van. Az önkormányzatok tudnak támogatást nyújtani, de nem tudom, mennyi ideig, mert a költségek elég magasak” – tette hozzá Kiss Imre.

Elmondta, hogy a nyári vakáció előtt begyűjtött adatok szerint Kovászna megyében a tanárok közel 42%-a és a kisegítő személyzet mintegy 35%-a van beoltva COVID-19 ellen, de minden intézményben intézkedéseket hoznak az új koronavírus terjedésének korlátozására.

“Az utolsó összesítés, amit az iskoláktól kaptunk, júniusból származik, majd következett a vakáció. Azután nem tudtunk heti információkat kérni. (…) A legutóbbi adatok szerint a tanárok 41-42%-a volt beoltva, a nem didaktikai és kisegítő személyzetnek pedig 33-35%-a. Ez egy szerény százalék, ez az igazság, de reméljük, hogy az elkövetkező időszakban ez az arány növekedni fog (…) A világjárványnak még nincs vége, és nekünk hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus további terjedését” – mondta a tanfelügyelőség vezetője.

Csak két iskolában nincs modern mosdó

A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint Kovászna megyében 20 oktatási intézmény, az összesnek mintegy 3 százaléka fog egészségügyi engedély nélkül fog működni az új tanévben.

Kiss Imre elmondta, hogy a valóságban “jobb a helyzet, mint papíron”, hiszen csak két vidéki iskola nem rendelkezik korszerű higiéniai létesítményekkel.

“Jelenleg mindannyiunkat az iskolák újranyitása foglalkoztat. Azt akarjuk, hogy az iskolák minden szempontból felkészültek legyenek, hogy a fizikai jelenlét az első naptól kezdve biztosított legyen. (…) A megye iskolái általában véve nem küzdenek különösebb infrastrukturális nehézségekkel. 20 olyan oktatási intézmény van, amely még nem rendelkezik egészségügyi működési engedéllyel. Tehát 20 oktatási intézmény, iskola és óvoda van ilyen helyzetben, és ezek 85%-a vidéken található. (…) Csak két olyan intézmény van, ahol a megfelelő belső higiéniai létesítmények hiánya miatt nem adható meg az egészségügyi engedély. Ezek a virágospataki és az előpataki iskolák” – mondta el Kiss Imre az Agerpres-nek.

“Ez a két oktatási intézmény nem rendelkezik modern WC-vel, higiéniai létesítményekkel, de már találtunk megoldást ezekre az esetekre is. (…) Ezen oktatási intézmények számára két konténert fogunk vásárolni, és ha ez ebben az évben sikerül, akkor  jövőre már nem lesz olyan iskola, ahol nincs higiéniai létesítmény” – tette hozzá a főtanfelügyelő.

A többi engedély nélküli iskola rendelkezik modern létesítményekkel, de vagy a víz nem iható, vagy még nem kapták meg a szükséges jóváhagyásokat.

“A többi épület vagy újonnan épült, vagy felújított, de a körülmények rendben vannak, van vécéjük, van vizük, mindenük megvan, amire szükség van, csak a szükséges jóváhagyások hiányoznak. Az esetek körülbelül felében a nem megfelelő minőségű ivóvíz okozza a gondot. Tehát van mosdó, vécé, abszolút minden megfelelő állapotban van, de a kútba, vagy akár a település vízhálózatába történő beszivárgások miatt vagy nem adták meg az egészségügyi működési engedélyt, vagy visszatartották azt a helyzet orvoslásáig (…. ) Mint mondtam, van két olyan eset, amely valóban beavatkozást igényel, és feltétlenül szükség van megfelelő higiéniai létesítményekre, de a többi esetben más problémák vannak (…) Ahol a víz nem iható, ott hosszabb ideig tart a helyzet megoldása, mert nemcsak az iskolában, hanem a városházán, az orvosi rendelőben és a helyiek otthonában sem iható a víz” – mondta a tanfelügyelőség vezetője.

Ebben a helyzetben vannak Mikóújfalu, Miklósvár, Felsőrákos, Nagybacon, Kisbacon, Zabola, Magyarhermány és Vargyas iskolái.

Kiss Imre azt is megemlítette, hogy ebben a tanévben 66 olyan oktatási tevékenységre használt épület van, amely nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel a Kovásznai megyei katasztrófavédelmi felügyelőség részéről.

“A 400 épületből 66-nak nincs tűzvédelmi engedélye. Ez a 66 épület 42 oktatási intézményben található. Sajnos a korábbi évekhez képest nem látunk javulást e téren, mert az engedély megszerzése nagyon bonyolult folyamat, jelentős anyagi forrásokat igényel és elég sokáig tart” – mondta Kiss Imre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 31., 22:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem lesz maszk?! 2021 és nincs 1 wc a suliban?! Mire veszi fel azt a sok pénzt a főtanfelügyelő?! Mondjon le ha impotens 1 ekkorka megye iskoláinak a vezetésére!!! Már esztenák is vannak korszerűbbek a megyében!!!😎 Nem abból áll 1 ilyen funkció betöltése, hogy közbe 1-2 embert sakkban tart és igazgatókat nevezget ki hülyére!!!

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 1., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A 21. században, ha egy iskolának nincs belső WC-je és mosdója, akkor ott az önkormányzat és az iskola vezetőségét gyorsan le kell cserélni.