Felhívás!

Folytatódik a japán sztrájk

Egy hét haladékot adott a Sanitas Szakszervezeti Szövetség a kormánynak, hogy „legalább részben” megoldja követeléseinket – tudtuk meg Vasile Neagovici-tól. A szövetség Kovászna megyei elnöke „csodákra” nem számít, de úgy véli, elindulhat a folyamat.

A szakszervezet tegnapi országos vezetőségi ülésén úgy döntöttek: nem mennek ki az utcára, nem tartanak sztrájkőrséget, „csak” a japán sztrájkot folytatják a héten, hogy jelezzék, nincsenek rendben a dolgok.

– Egy hét alatt nem lehet min­det megoldani, de a tárgyalásokon abban maradtunk, hogy jövő keddig a megyei egészségbiztosító pénztárak már tudni fogják, hogy milyen pénzből és hogyan fizethetik ki a hónapok óta beígért harmincszázalékos pótlékot – nyilatkozta a szakszervezeti elnök.

Neagovici elmondta: szakszervezeti körökben úgy tudják, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) egy körlevélben egyszerűen megtiltotta, hogy a törvényt alkalmazzák, talán ez most megváltozik.

– A szakszervezet dolga a világon mindenütt az, hogy a munkakörülmények javításért, a bérek növeléséért harcoljon, miközben mi arra fordítjuk energiánk jelentős részét, hogy megpróbáljuk betartatni a hatalommal azokat a törvényeket, amelyeket ők maguk hoztak – háborog a szakszervezeti bizalmi.

A Sanitas képviselői hétfőn tárgyaltak Ludovic Orban miniszterelnökkel, valamint Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Florin Cîţu pénzügyminiszterrel. A megbeszélés során a kormány képviselői ígéretet tettek arra, hogy kifizetésre kerül az úgynevezett kockázati járulék azoknak, akik koronavírus-fertőzött pácienseket kezeltek, és minden olyan pótlék és járadék, amire érvényben lévő jogszabály van, de pénz – eddig legalábbis – nem volt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.