Felhívás!

Fókuszban a szociális vállalkozások

Fókuszban a szociális vállalkozások Kovászna megye

A szociális vállalkozások legnagyobb gondja az, hogy az általuk végzett munka nehezen kifejezhető számokban, pedig a támogatások elszámolásához mérhető teljesítményt, mutatókat kérnek. Többek között erről is szó esett azon a tanácskozáson, amelyet a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal szervezett, május lévén a szociális gazdaság hónapja. A tapasztalatcserén több hivatal és cég képviselője is részt vett.

A szociális vállalkozásoknak társadalmi célokat kell szolgálniuk, akkreditálnia kell őket a munkaügyi minisztériumnak, profitjuk 70%-át társadalmi célokra kell szánniuk – egy újabb keletű törvénymódosításnak köszönhetően „csak” ennyit, mert eddig ez 90% volt. Ha még inkluzív szerepet is vállalnak, azaz legalább 30%-ban hátrányos helyzetű személyeket alkalmaznak, további támogatásokra jogosultak. Újabban a hátrányos helyzetű alkalmazottak (romák, aluliskolázottak, hajléktalanok, NEET-ek, rendszerből kikerülő fiatalok, nyugdíj előtt állók) formális képzésére fordított összeg felét visszakaphatják az államtól.

– Nagyon képlékeny a törvénykezés és nagyon nehéz a szociális vállalkozásokat monitorizáló munkaügyi hivatalnak is a dolga, mert nem tudják, mit kérjenek számon ezektől a cégektől. Tevékenységi területük nem összehasonlítható, miért kell akkor a pénzügyi forgalmat nézni? Azt sem tudni, kinek kell igazolni, hogy sérülékeny társadalmi kategóriákhoz tartoznak az alkalmazottak – mondta Kelemen Tibor munkaügyi igazgató, akinek szerepe a közvetítés a vállalkozások és a minisztérium illetékesei között.

A sikerek későn érnek be

A járvány ezeknek a vállalkozásoknak is nagy csapás volt, sokszor ellehetetlenítette a kitűzött célok elérését, ez nem egy esetben csődöt vagy veszteséget eredményezett – hangzott el. Kovászna megyében jelenleg 16 akkreditált szociális vállalkozás működik igen változatos profillal: van köztük kreatív és/vagy kulturális tevékenységet folytató egyesület, catering szolgáltatás, fotós marketinges, bútorgyártó cég, hús- és fafeldolgozó. Közülük háromnak a tulajdonosai tettek eleget a munkaügyi hivatal meghívásának, és számoltak be sikereikről és gondjaikról.

A sikerekről szólva meg kell említeni, hogy évek távlatában látszanak meg: ha egy, a gyermekjogvédelmi rendszerből kikerülő gyermek megáll a talpán, egy hajléktalan kilábal a nincstelenségből és passzivitásból, ha egy olyan család, amelybe ők tartoznak, stabilan működik, azt nincs ahogy számokban kifejezni – mondta a hivatal munkatársa. Jól példázzák ezt a szociális vállalkozást fenntartók által elmondottak is.

Pozitív példák

Gheorghita Raymond (Social Inclusion Development Expertise Kft.) fotós-filmes vállalkozást tart fenn. Pályaválasztási tanácsadást szervezett a gyermekjogvédelmi rendszerből kikerülő fiataloknak, és félórás, a moziban is vetített filmet forgatott le egy öngyilkosságot megkísérelt, szétesett családból származó tinédzserről. Valós esetről van szó, a fiatal azóta a közösségnek köszönhetően talpra állt, a film pedig mások figyelmét is felhívja a veszélyre és a lehetőségekre is.

Butyka Judit (Autentiq Space Kft.) a bútorgyártásban karolt fel hajléktalanokat: igen, van egy közülük, aki az alkoholizmus szorításából kiszabadult, és rendesen dolgozik, beilleszkedett. Mégis, a hátrányos helyzetűek mentalitásával általában gond van, hosszú távon nem lehet számítani rájuk.

Bucur Viorica (Smart solutions for risks Kft.) biztosítócéget működtet, neki is ugyanez a gondja, bár az utóbbi időben a NEET-ek köréből származó fiatalokkal már mintha sikere is lenne. A kliensek viszont húzódoznak attól, hogy egy szociális vállalkozásnál kössenek biztosítást. Mégis, a profitból sikerült a gyermekjogvédelmi rendszerben nevelkedő gyermekeknek tableteket vásárolni, a jövőben pedig egynapos kirándulásokra vinné őket.

Minden résztvevő egyetértett azzal, hogy a szociális támogatási rendszernek radikális változtatásra lenne szüksége, mert van, aki egész életét leéli szociális támogatottként. Miért is dolgozna valaki, ha van egészségügyi biztosítása, útlevele, szabadideje? 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.