Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Fókuszban a demencia

Egy nyári szünet után, szerdán, az Alzheimer-betegek világnapján a református vártemplom gyülekezeti termében tovább sodorták az Alzheimer-café rendezvénysorozat fonalát. A Diakónia Alapítvány által szorgalmazott találkozón, melynek különleges meghívottja volt dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember, a Caritas által fenntartott gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősotthon munkatársa, számos érdeklődő vett részt.

Hirdetés
Hirdetés

A demens betegek hozzátartozóinak nagy szükségük van a támogató közegre, a sorstársakkal való találkozóra, hiszen a folyamatos betegápolás és felügyelet során sokszor ők maguk is elszigetelődnek. A Sepsiszentgyörgyön minden hónap utolsó péntekén, Baróton pedig az utolsó hétfőkön megrendezett találkozókon változó létszámban voltak jelen, általában kevesebb, mint 10-en – mondta Vetró-Bodoni Enikő szociális munkás, a Diakónia projektfelelőse.

Ehhez képest tegnap legalább 30-an hallgatták meg dr. Kiss Gabriella előadását az Alzheimer-betegek személyközpontú gondozásáról, a velük való kommunikáció helyes formáiról, az előadás után pedig tere nyílt a kérdéseknek és személyes tapasztalatok megosztásának is. Ezúttal nemcsak betegek hozzátartozói voltak jelen, hanem olyanok is, akiknél már diagnosztizálták a kórt, de a közösségi kapcsolódással, illetve minden más módon remélik azt késleltetni, illetve olyanok is, akik preventív intézkedésként akarnak minél több információt megtudni a betegségről, mert annak felbukkanásától tartanak maguknál vagy családjukban.

A szentgyörgyi találkozók továbbra is a hónap utolsó péntekén zajlanak, pontos helyszínt és időpontot majd az azt megelőző napokban közölnek. Baróton is marad az eddigi menetrend, ahol Dénes Kinga vezetésével tartják az Alzheimer-cafékat. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.