Felhívás!

Főképpen őzeket ütnek el

Főképpen őzeket ütnek el Kovászna megye

Koronavírus miatti szigorú korlátozások, kijárási tilalom ide, vagy oda, tavaly is 51 olyan incidenst jegyzett fel a háromszéki rendőrség, amikor közúton vadat gázoltak el.

Tavaly – a Kovászna megyei rendőrség statisztikája szerint – 51 olyan közúti baleset történt, ahol vadat gázoltak el, és ez okozott anyagi károkat. A leggyakrabban őzeket ütnek el a sofőrök, illetve azt is megtudtuk, hogy a vadon élő állatok számára az országutak a legveszélyesebbek, hiszen ezeken jegyezték a legtöbb az incidenst.

Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos lapunknak kifejtette, abban az esetben, ha védett állatokat gázolnak el, akkor a megyei állategészségügyi igazgatóság munkatársai mellett a környezetvédelmi szakembereket, a területileg érintett vadásztársaságok képviselőit is riasztani kell.

– Elgázolt állatok esetében eddig még nem kértek utólagos boncolást tőlünk a rendőrök, leginkább akkor kerül sor ilyesmire, ha nem nyilvánvaló a halál oka, és idegenkezűség gyanúja áll fenn. Főképpen akkor kérnek segítséget az állategészségügyi igazgatóságtól a rendőrök, ha még nem pusztult el az állat, és fel kell mérni, hogy meg lehet-e menteni, vagy el kell altatni, netán be kell fogni, és hasonlók – részletezte dr. Sikó.

Máthé László, a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője elmondta, a vállalat munkatársai kimondottan a megyeszékhely területéről szállítják el a tetemeket, amióta a környékbeli települések önkormányzatai szerződést kötöttek a lemhényi Toro Impex céggel, ahol szabályosan, a törvényeknek megfelelő módon semmisítik meg azokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. február 26., 18:22
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Semmi.Nekem is volt ilyen esetem.Este történt,senki nem tudta volna megelőzni(senki nem gázol el akarattal egy őzet).Az őzet betakaritotta a vadőr (hogy ő mit csinált vele azt csak elképzelni tudom)mert értesitettem én pedig maradtam egy 2000 lejes kárral.

 • User
  Dátum: 2021. február 26., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Es mi van a haziallatokkal?Naponta lehet latni kutyakat,macskakat az utakon elutve.Sajnos a tapasztalat azt mutatja,hogy ezekkel az allatokkal senki nem torodik miutan elpusztulnak.Ha netan volt gazdajuk meg az sem veszi a batorsagot,hogy elhantolja oket.Naponta latok fokent Nyujtod kornyeken ilyen szerencsetlenul jart allatot.Hallottam olyat,hogy nehany kamionos elvezetbol is gazol.Elvesz egy eletet holott fekezne vagy lassitana.Es persze azutan laposra tapossak az uttesten halado autok.Valami torvenyt erre is szabhatnanak vagy legalabb lenne egy tetemeket begyujto csoport,vallalat.Aki elvezetbol öl vagy pl.kihordja a sarat az uttestre ezeket miert nem lehet buntetni?

 • User
  Dátum: 2021. március 1., 12:11
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nyugaton legtöbb helyen már régóta alúl-vagy felüljárók vannak kiépítve az állatoknak, máshelyen kerítések akadályozzák az állatok átkelését a forgalmas utakon, így megszokják az átkelést az erre a célra létrehozott helyeken!