Felhívás!

Figyeljünk a vásárlásra!

Figyeljünk a vásárlásra! Kovászna megye

Akcióba lendülnek a fogyasztóvédők az ünnepek előtt, az ellenőrzések mindenre kiterjednek, de a vásárlók felé is figyelmeztetéseket fogalmaznak meg. A hagyományos üzletek és online áruházak esetében is elővigyázatosságra intenek vásárláskor.

A karácsonyt megelőző hetek a legfontosabbak mind a vásárlóknak, mind az eladóknak. Ünnepek körül a fogyasztóvédelem munkatársai fokozottabban ellenőriznek, főleg játékboltokat, elektronikai üzleteket, de élelmiszerüzlet-láncokat is felkeresnek.

Mircea Diacon fogyasztóvédő megkeresésünkre elmondta: a november–decemberi időszakban jelentősen megnő a karácsonnyal kapcsolatos termékek forgalmazása, a vásárlók pedig figyelmesek kell legyenek, főleg az árakra.

Felhívják a figyelmet, hogy csak engedéllyel rendelkező cégtől vásároljunk hústerméket, és kerüljük az út szélén, autók csomagtartójából kínált árut, mert ez több okból is veszélyes lehet. Ugyanez érvényes az édességvásárlásra is, el kell olvasni a csomagoláson az összetevőket, a frissen sütött sütemények esetében pedig figyelni kell arra, hogy ezek szavatossági ideje mindössze 24 óra. Ha bort vásárolunk, csak szaküzletben tegyük – figyelmeztet Diacon, kerüljük az utcai vagy piaci árusokat, akik PET-palackban árulnak kétes minőségű házibort, és a palack dugójából kínálják kóstolásra. Ezen eseteknél több veszélyforrás is van: ugyanabból a kupakból kóstolnak többen is, ismeretlen összetevőjű a bor, és nem biztos, hogy a palack elég tiszta. Ezeket az árusokat szigorúan büntetik.

Küldjük vissza, ha nem tetszik

Az online vásárolt ajándékokkal kapcsolatosan is figyelni kell, nehogy csalók hálójába esünk. Ellentétben a hagyományos boltokkal, ahol csak akkor vesznek vissza árut, ha az, mondjuk sérült, a webshopok esetében jogunkban áll a vásárlást követő 14 napon belül visszaküldeni a terméket. Ehhez semmilyen indok nem kell, a cégnek pedig vissza kell téríteni az árát. Az is fontos, hogy a megrendelt terméket 30 nap alatt ki kell szállítania az áruháznak, amennyiben késik, jeleznie kell előre. A terméket átvételkor ellenőrizni kell, amennyiben sérült vagy nem az, amit kértünk, visszaküldhetjük. Ilyen esetekben nem kell kifizetni a megrendelést, és fontos tudni, hogy a termék visszaküldésével járó költségeket az online áruháznak kell fizetnie.

Friss áru és címkék

A karácsonyi vásárra készülő kereskedők figyelmét is felhívta a fogyasztóvédő, kiemelve, hogy lesznek ellenőrzések, a büntetéseket pedig a törvények betartásával lehet elkerülni. Fontos, főleg az élelmiszerek esetében, hogy a szállítás, tárolás és eladás a törvényeknek megfelelően történjen, precízen beállított mérleggel dolgozzanak a kereskedők, legyenek rendben az engedélyeik, illetve az árakat jól látható helyen tüntessék fel, valamint figyeljenek az áru címkéjére is.

Az ünnepek alatt sokkal többet vásárolunk, talán figyelmetlenebbek is vagyunk, éppen ezért őrizzük meg a pénztári szalagot, adott esetben pedig a csomagolást is. Bármilyen, áruval vagy vásárlói jogaink korlátozásával kapcsolatosan panaszt lehet tenni a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóságnál személyesen vagy a hatóság oldalán található nyomtatvány kitöltésével – hangsúlyozta Mircea Diacon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 26., 15:35
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Semmit sem csinálnak! Az én esetemben 1 linket küldtek ahol jógi tanácsokat javasolnak….
    A gond, h 1 multi cégről van szó akinek több sztárügyvédje és jógtanácsosa van!