Felhívás!

Fiatal lányok a szállón

Fiatal lányok a szállón Kovászna megye

Megnőtt a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállót igénybe vevő személyek száma: gyermekjogvédelmi rendszerből kikerült fiatal lányok kértek menedéket, illetve korábbi lakók is visszakerültek a szállóra, olyanok, akik nyáron, egy jobb élet reményében külföldön dolgoztak, ám végül nem sikerült kitörniük, talpra állniuk – tudtuk meg Székely Róberttől, a hajléktalanszálló vezetőjétől.

Székely rámutatott, a rendszerük, munkafolyamatuk jól bejáratott, így nem küszködnek különösebb gondokkal, igaz, az utóbbi időben, feltehetően a koronavírus-járvány miatti szigorítások tükrében, a cégek, vendéglők már nem ajánlanak fel meleg ebédet a hajléktalanoknak, pedig egy-egy meleg leves ilyenkor sokat segítene.

– Nyitottunk nappali melegedőt, amelyik ezúttal hosszabb időszakra (akár délután 4 óráig is) igénybe vehető: erre a hideg miatt is igény volt, továbbá azt láttuk, hogy ennek közösségformáló jellege is van, hiszen ilyenkor többen bejönnek, és a korábbi téli szezonnal ellentétben, ezúttal beszélgetnek, néha társasjátékokat is kipróbálnak a lakók, egyszóval jó a hangulat. Ritkábban, de adunk ebédet is. Ez a támogatásoktól függ. Az utóbbi időben főként egyesületektől kapunk ingyen ebédre támogatást, ezen a téren a vállalkozások teljesen visszavonultak – részletezte Székely.

Tőle tudtuk meg, hogy egyáltalán nem engednek be ittas személyt a szállóra, csupán a nagyon nagy fagyok alatt iparkodnak megoldani a szállását azoknak, akik részegek. Erre azért volt szükség, mert akadtak olyan ittas utcalakók, akik miatt a csendőrséget is többször kellett riasztani. Az elmúlt időszakban 5 fővel nőtt a hajléktalanszállót igénybe vevők száma, jelenleg 30 személyt tartanak nyilván. A nők körében kettővel emelkedett a számadat: a gyermekjogvédelmi szférából, a rendszerből kikerült lányok érkeztek a szállóra. Ezzel kapcsolatosan Székely aggodalmának adott hangot, szerinte egyesek visszaélnek a lányoknak a naivságával, férfiak kihasználhatják őket, és ezután rendszerint újra utcára kerülnek, így esetükben nagyon nehéz a talpra állás, egy elfogadható élet megteremtése.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 17., 2:59
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ezek a fiatalok is elhitték a maradj itthon maszlagot. Minden fiatalra ez vár, akit szülei nem tudják hátulról benyomni egy jó zsíros munkahelyre. De olyan aranyosan ki tudják magyarázni az elöljáróink, hogy nem is létezik ilyesmi városunkban. Mások szemében meg nem akarnak dolgozni az ilyenek.
  Megéri itthon maradni? Nem kérdéses régóta!

  • User
   Dátum: 2022. január 17., 20:13
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Minden fiatalra ez vár? Na ne már, ez marhaság … az én fiam tanult keményen, egyedül, segítség nélkül, és elsőre felvették egy nemzetközi céghez, és jó munkahelye van.

   Minden fiatalra ez vár, AKI LUSTA TANULNI is, dolgozni sem akar, csak várja a potyát …

   • User
    Dátum: 2022. január 18., 10:59
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ulj le fiam, egyes….te azt hiszed, minden ember egyforma, sablon figura, ugyanugy alkalmazkodik a vilaghoz, csaladban nott fel, mint a fiad? Latszik , nem latsz az orrodnal tovabb.

 • User
  Dátum: 2022. január 17., 10:09
  ÉRTÉKELÉS: 32

  A gyermekjogédelmi rendszerből miért az utcára kerülnek? Ez eléggé felfoghatatlan! Amíg a rendszer részei miért nincs megteremtve nekük a jövő? Hogy lehet az, hogy onnan valaki az utcára kerül! Elcseszet egy rendszer és ország a miénk!

 • User
  Dátum: 2022. január 17., 14:54
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Olvastam a “Nem mindenre elég az adónk” cikkben, hogy Antal Árpád polgarmester ur panaszkodik a nagy munkaerohianyra, hogy nem mindenre eleg a begyujtott adonk, hogy veszteseges a mozi, strand, uszoda, spa, sipalya mukodtetese. Korabbi cikkben irtak, hogy a szocialis tamogatasra juttot szemelyek szama megugrott es azert a szocialis irodat bekoltoztettek a piac melleti Kozuzemek volt szekhelyere, mert a regi hely nem volt mar eleg nagy. Talan erdemesebb lenne a hajlektalanok, munkanelkuli szemelyek, tamogatott szakkepzesere is szanni valamivel tobb penzt, hogy dupla lengyen a haszon, az emberek nem fagyoskodnak kint a hidegben, es kozben megtanulnak egy szakmat is, kesobb ok is adofizetoke valnak, es igy lesz a -1 lejbol, + 1 lej, es ez mar 2 lej a kasszaban. Termeszetesen ezt akarmelyen kozgazdasz (kellene) tudja, de a kerdes, hogy vezetoink mennyire akarjak, mert ha nem pompaljak a penzt veszteseges “intezmenyekbe”, amerikaban azt mondjak erre, hogy “money pit” mi meg penztemetonek nevezzuk koznyelven, akkor valami kozhasznos dolgot fel is kellene mutatni.

 • User
  Dátum: 2022. január 17., 22:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sajnos az árvákat minél hamarabb ki akarják rakni a gyerekotthonokból, (vagy aminek most nevezik….)
  Olyan okos is akadt, aki már az osztályfőnökét is rá akarta szedni negatív jellemzésre, hogy hamarabb megszabadúljanak 1-1 gyerektől!
  Iskola után, utcára pakólják 15.00 ig ” munkahelyet keresni”! Ott ennyire hülyék dolgoznak, vagy ez a protokoll?!

 • User
  Dátum: 2022. január 18., 3:18
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Veszteségesek, de ugyanolyat építenek, ha van rá uniós pénz, mert az időszakosan készített “kérdőíveik” alapján a teljes lakosság mindig akarja, hogy még egy ugyanolyat építsenek. Ebből lehet mellette nekik is emeletes házaik, hétvégiház, stb. De munkát adni a dolgozni akarónak, az az 1-2 lej már nem éri meg nekik.
  És jönnek a szimpatizánsaik ide kommentelni, hogy azért munkanélküliek, mert nem akarnak dolgozni, még véletlenül sem akarhat, aki munkanélküli.
  Sok fiatal van, aki ha nem tudott külföldre menni, a szülei kell eltartsák, hanem ők is egyedül a hajléktalan szállón kötnének ki.

 • User
  Dátum: 2022. január 18., 12:03
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Lányként egyetemi éveim alatt én végig tanulmányi ösztöndíjas voltam, versenyeken dobogós helyezést értem el mindig, keményen tanultunk, most meg havonta örülök, ha szórólapot kézbesíthetek, mert jobb munka nem kerül. Volt csoporttársaim meg ezen is irigykednek, mert nekik nem jutott, kénytelenek otthon maradni.
  Igaz van pár olyan szak, ahol könnyedén adják a jegyet, tanulni nem kell, akkor talán dolgozni is el lehet menni, de ha a tanulásnak akarsz élni és valamint tanulni is nemcsak diplomát kapni, munkavállalás szóba sem jöhet. Ki tűrné el, hogy holnaptól nem jövök be másfél hónapig, mert vizsgaidőszak van vagy máskor is, mert parciális vizsgáim, kiselőadást kell tartanom?!?!
  Korábban meg autómosóban dolgoztam, télen fagyoskodtam a vizes gumicsizmában, mert nem szégyellem a munkát, de onnan leépítettek, egészségileg is megviselt, lebetegedtem a sok fázódástól.
  De nekem senki ne mondja, hogy szülői segítség nélkül lehet jó tanulónak lenni vagy egyáltalán egyetemistáknak lenni, mert nem igaz vagy az éveket csúsztatnia kell, hogy diplomázzon is.
  Tanári (szimpatizánsainak) vagy más beajánlással lehet utána nemzetközi cégnél munkát találni, csak hozzátéve, hogy nem itt Kovászna megyében, ritka kivétellel lehet csak.
  Ön által dicsért “fiacskát” sokat láttam, aki “jól tanult a májának”, valóságban kibulikázta végig az egyetemi éveit még a vizsgaidőszakokat is. Nemzetközi cégnél dolgozik, de mint takarító 12 osztállyal, mert nem diplomázott le. Otthon a mamája úgy tudta menedzser, mikor megtudta, hogy takarító, majd guttaütést kapott, de azóta is bárkinek menedzsernek titulálja.