Felhívás!

Fertőzött közkutak

Fertőzött közkutak Kovászna megye

A megye területén található kutak jóval több mint fele bizonyítottan ihatatlan vizű – tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda vezetőjétől, dr. Alina Mihaela Bârzantól.

Az idei tartós esőzések, a hordalék sem javít a kutak vizének minőségén, és az is gondot jelent, hogy számos gazdaságban a kutakhoz viszonylag közel tárolják az állati ürüléket, szemetet.

– Nagyon kevés bevizsgáltatott kútvíz felel meg az előírásoknak. Igaz, hogy uniós, viszonylag szigorú előírásokról beszélünk, de ezeknek a vezetékes víz megfelel. A kutaknál túlnyomórészt a baktériumfertőzések okoznak fejtörést, kevesebb alkalommal a nitrát-, nitritfertőzések – részletezte a szakember.

Jó tudni, hogy a nitrát forralással sem távolítható el a vízből. Az egy évnél fiatalabbak a legkiszolgáltatottabbak, gyakran a tejpor felhígításánál használt víz miatt betegednek meg: a kicsik elkékülnek, nehezen lélegeznek, súlyos esetben az oxigénhiány halált is okozhat.

Országos kampány keretén belül a szakemberek többtucat háromszéki régi, a település lakói által gyakran használt közkútból is mintát vettek, és egyetlenegy sem bizonyult ihatónak a baktériumfertőzések miatt. A legtöbb gondot a Kézdivásárhely környékén lévő településeken azonosították, de Maksát, Bikfalvát, Árapatakot, Árkost is említették. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. június 12., 12:36
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Elérhetőségek:
   Postacím: Sepsiszentgyörgy, Păius David út 1. szám 53. tömbház
   Telefon/Fax: 0267 351380
   Kapcsolattartó személy: dr. Bărcăceanu Valeria

   Minta átvétel: hétfőtől – péntekig 815-1030
   Eredmény kiadás: hétfőtől – péntekig 800-1000, 1200-1500
   Az eredmény kiadás a Gödri Ferenc út 12. szám alatti székhelyen.

   A víz mikrobiológiai vizsgálata:

   Vizsgálat elnevezése

   Ár

   Mezofil aerob baktériumok száma 220C – on

   10 lej

   Mezofil aerob baktériumok száma 370C – on

   10 lej
   Coliform baktériumok száma

   25 lej

   Fekális coliform baktériumok száma

   25 lej

   Fekális streptococcus kimutatása és számlálása

   25 lej

   Szulfitredukáló anaerobok (Clostridiumok) spóráinak kimutatása és számlálása

   55 lej

   Salmonella típusú baktériumok kimutatása

   80 lej/próba

   Pseudomonas aeruginosa kimutatása

   30 lej

   Fürdővíz vizsgálata

   200 lej

   Öntözővíz vizsgálata

   72 lej

  • User
   Dátum: 2019. június 12., 12:36
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A vízminta elemzésével kapcsolatban a sepsiszentgyörgyi Directia de Sanatate Publica (a régi sanepid?) ad felvilágosítást és végez elemzést, Gödri Ferenc 12.sz. Tavaly egy elemzés 250 lejbe került, ha jól emlékszem. Interneten van tel.szám.

   • User
    Dátum: 2019. június 13., 12:33
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Postacím: Sepsiszentgyörgy, Păius David út 1. szám 53. tömbház
    Telefon 0267 351828 ezen lehet érdeklődni ,kérni külön a laborokat.
    Viz analizis mikrobiologia és kémia ára 235lej és a tiszta és steril üvegeket a laborból kell elvenni amibe a viz kerül.
    Bövebb információkat az analizisek árával kapcsolatosan a http://www.dspcovasna.ro oldalon találhatok.

 • User
  Dátum: 2019. június 12., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hogyha már ihatatlan forrásokról beszélünk, nem volna értelme annak, hogy mindezt meg is osszuk a kedves olvasóval. Most elolvastuk, hogy ihatatlan közkútjaink vannak de hogy pontosan hol (teljesértékű lista) az sajnos nem derül ki a cikkből. Egy “link” sem lenne rossz ahol esetleg mindez a lista elérhető lenne.

  • User
   Dátum: 2019. június 16., 9:00
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Tisztelt olvasó!
   Sajnos – mint azt említettem a cikkben – többtucat közkútból egyetlenegy sem felelt meg, így a települések felsorolása újságoldalakat tenne ki. Amúgy a pontos, részletes lajstrom a közegészségügyi igazgatóság honlapján megtalálható, ám ez az oldal jelenleg valamiért nem működik (később igyekszem linket bemásolni ide).
   A szakemberek viszont értesítették a helyi polgármesteri hivatalokat a rossz eredményekről, ez utóbbiak pedig kötelesek kitáblázni, jelezni, hogy hol ihatatlan a víz!
   TT

 • User
  Dátum: 2019. június 17., 0:04
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A baj ott van, hogy a vezetékes víz sem iható. De mivel az pénzért van, muszáj a “szigorú” uniós norma szerint “megfelelő” legyen. Baktérium az lehet nincs benne (habár az sem biztos, volt eset, hogy elszólták magukat a tanácsban lévő orvosok, miszerint epeféreggel fertőzött), mert tesznek jó adag klórt belé, az ugyebár nem nitrit, hadd igya a nép, bökkedjen tőle nagyokat. Már aki issza, de inkább megveszi a polgár a palackozott vizet biztonságból, aztán csodálkozunk, hogy pillepalack van még a fenyőfa hegyiben is. A folyóvizekről nem beszélve. A zavaros vízért aztán elnézést kérünk, a számla az marad a régi, elvégre a barna lé is átment a vízórán, kezicsókolom. Jaj igen, aki nem fizeti ki a barna nedűt, attól is elnézést kérünk, aztán “mazsorálunk”, majd csak kifizeti ha nem akar szaporán beadósodni. Még csak egy kérdés, aztán befejezem: a barna szín a vezetékes “ivóvízben” nitrit vagy baktérium?