Hirdetés
Hirdetés

Fertőzésgyanú Erdővidéken

Fertőzésgyanú Erdővidéken Kovászna megye

Hétvégén egy erdővidéki gazda elpusztult malaca, pontosabban a tetemen lévő, sertéspestis-fertőzésre utaló elváltozások okoztak riadalmat a háromszéki hatóságok körében. A tetemből mintát vettek, és sürgőséggel bevizsgáltatták.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos már az elején leszögezte, ők is a legrosszabbra számítottak.
– Mintát vettünk, és a brassói laborba küldtük sürgősséggel, hiszen a szóban forgó gazdaságban további 26 sertést tartanak. Szerencsére – annak ellenére, hogy az elváltozások nagyon jellegzetesek voltak – végül nem igazolódott a fertőzés. A gazda elmondása szerint más helyről nem vásárolt malacokat, az egész állomány saját szaporulatból van – magyarázta dr. Sikó.

A főállatorvos kifejtette, tavasszal nagyon kevés gócpont alakult ki, valószínűleg azért, mert a koronavírus-járvány miatt nem volt számottevő mozgás, a bellérek nem tudták széthordani a sertésekre halálos vírust. A hatóságok továbbra is ellenőrzéseket végeznek a sertéspestis-fertőzések megelőzése érdekében. Mint hangsúlyozzák, esztenáknál, szabadban lévő csordák mellett továbbra sem szabad disznókat tartani! 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük