Felhívás!

Felújított osztályok

Felújított osztályok Kovászna megye

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.
A kardiológián új intenzív terápiás részleget alakítottak ki, ez is nagy előrelépést jelent, ugyanakkor a felújítás nemcsak a betegeket szolgálja, de az itt dolgozók munkakörülményeit is meghatározza, fogalmazott András-Nagy Róbert, a kórház mene­dzsere. Tavaly 1700 beteget láttak el az osztályon. A gyermekosztályon, ahol összesen 45 ágy van, szellősebbé és kényelmesebbé alakították a kórtermeket, most mindegyik saját vizesblokkot és hűtőszekrényt kapott. Két kétágyas szalont is kialakítottak, ahol a kicsik anyukájának is kényelmes ágyat biztosítottak.
Bodó Erika osztályvezető főorvos szerint jelentős előny az eddigi állapotokhoz képest, hogy a különböző betegségben szenvedő gyerekeket így jobban el tudják különíteni egymástól. Egy két évvel korábbi gyermekrajz-pályázat nyertes művei most hangulatos fali dekorációkként segítenek gyógyulni a kis betegeknek, hiszen a jó közérzet is támogatja a gyógyulást.
Fiatalodott a személyzet is. A gyermekosztály tavaly a gyermekneurológiával és a fertőzőosztállyal együtt mintegy 2000 esetet fogadott, a beutaltak 18%-a kerül ide – mondta a kórházmenedzser.
A kórház egyik épületében egy modern képalkotó diagnosztikai központot is kialakítottak, beüzemelésre vár az új MRI-készülék (valószínűleg év végén már igénybevehetők ezek a vizsgálatok), mellette az új CT (komputer-tomográf), de egy csontsűrűségmérő is lesz a felsoroltak mellett. „Kiemelten fontos terület számunkra a megyei kórház működtetése, az évek során bebizonyítottuk, hogy jobb gazdái vagyunk, mint az állam, országos viszonylatban a megyei sürgősségi kórházak között az első öt közé sorolnak az infrastruktúra és műszerezettség tekintetében – fejtette ki a tanácselnök.
Kovászna Megye Tanácsának újabb három európai uniós pályázata van az egészségügyi ellátással kapcsolatosan. Az első pályázatot idén áprilisban nyújtották be Gyulafehérváron, zajlik az elbírálási folyamat. A 2014–2020-as Regionális Operatív Programból finanszírozásra kerülő projekt értéke közel 7,9 millió lej, ebből a sürgősségi eseteket fogadó osztály bővítése és felszerelése történik.
A másik két pályázatot szeptemberben nyújtják be Hargita és Kovászna megyei kórházak, a két megyei önkormányzat és az egészségügyi minisztérium partnerségben pályáznak, a projektek célja a korábbi beruházások és orvosi műszerek árának visszatérítése. Kovászna megyéből a sepsiszentgyörgyi megyei kórház, a kézdivásárhelyi városi kórház és a kovásznai szívkórház vesz részt a pályázatokban, a Kovászna megyei rész összértéke 1,7 millió lej. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.