Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felújítanák az ún. Poliprod-garzont

Tegnap reggel rendkívüli tanácsülést hívtak össze Kézdivásárhelyen, ennek napirendjén egyetlen tervezet szerepelt: a testület a Poliprod-garzon épületét áthelyezte a város magánvagyonából köztulajdonba.

A döntés azért volt szükséges, mert a városháza pályázni akar az épület felújítására az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) révén. Az épület egykoron a Poliprod Rt. tulajdonát képezte, a 35 lakrészes garzon Török Sándor polgármester első mandátuma alatt került Kézdivásárhely önkormányzata tulajdonába, mivel a vállalkozás adósságtörlesztés fejében lemondott róla.

A négyemeletes ingatlan 1979-ben munkásszállónak épült, leltári értéke közel kétmillió lej. Maga az épület 402 négyzetméteres telken fekszik (a hasznos összfelület 2010 négyzetméter), saját fűtésrendszerrel is el van látva. A tervezet szerint a beruházás révén az épület energetikai korszerűsítését valósítanák meg, a pályázott összeg 396.000 euró plusz áfa.

Szakértői tanulmány úgy becsüli, fűtés esetén most évente négyzetméterenként 238 kW energia fogy el, a felújítás után ez az érték 41 kW-ra csökken. Az elsődleges energiafelhasználás jelenleg évi 631 kWh, a rehabilitálással ez 339 kWh lesz. A károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökken ennek következtében, hiszen jelenleg egy évben négyzetméterenként 133.66 kg széndioxid keletkezik; miután megtörténik a korszerűsítés, ez a mutató 70.11 kg-ra csökken, ami 47.55%-ot jelent.

A pályázatban 15 cm vastag külső szigetelés, 25 cm-es tetőszigetelés, 5 cm vastag pinceszigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtés- és melegvíz-előállító rendszer teljes cseréje, fotóvoltaikus elemek felszerelése is szerepel egyebek mellett. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük