Felszámolhatják a cégeket

A gazdasági tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező természetes személyek (PFA) és az egyéni vállalkozások (II) legkésőbb január 16-áig kérhetik, hogy bejegyezzék az Országos Cégjegyzékbe (ONRC) a tevékenységi területeiket, hogy illeszkedjenek az új törvényi keretbe. A cégbíróság felszámolhatja azokat a cégeket, amelyek nem tartják be a jogszabály előírásait.

A 2016/182-es törvény értelmében egy PFA-nak legtöbb öt, egy II-nek legtöbb tíz tevékenységi (CAEN) kódja lehet. Ugyanakkor a PFA legtöbb három, az II legtöbb nyolc munkavállalót alkalmazhat.

– Ebben van valamennyi logika, mert az egyéni vállalkozás egy egyszerűsített vállalkozói forma, amely a vállalkozó személyére épül. Nos, nem feltételezhető, hogy mindenhez is ért, mint a székely viccben, ezért tevékenységét arra a területre korlátozzák, amit bejegyzett. Lehet, hogy ezt nem födi le egyetlen tevékenységi (CAEN) kód, de öt biztosan elég – mondta el megkeresésünkre Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint „nem korlátozzák senkinek a jogát, hogy komplexebb tevékenységet folytasson”, ahhoz azonban más vállalkozási formákat (kft., rt.) kell választani.

A PFA-k, az II-k és a családi vállalkozások (IF) működését szabályozó, 2016/182-es törvény 2017. január 17-én lépett életbe, és kétéves határidőt szabott meg a tevékenységi területre vonatkozó módosítások elvégzéséhez.

A határidő lejárta után 60 nappal, azaz 2019. március 19-étől azokat a cégeket, amelyeknek bejegyzett tevékenységi területe meghaladja a törvény által engedélyezett maximális számot, a cégbíróság hivatalból törli a cégjegyzékből. A módosítások bejelentése és az új bejegyzési bizonyítványok kiállítása nem díjköteles.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.