Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

„Félnormás” adócsalók

„Félnormás” adócsalók Kovászna megye

A háromszéki statisztikák szerint megyénkben az elmúlt években jelentősen csökkent a feketemunkások száma, ami részben a felgyorsult ellenőrzési folyamatoknak is köszönhető.

Hirdetés
Hirdetés

A munkaadók már nem reszkíroznak olyan mértékben, mint korábban, így ritkábban, de természetesen még mindig akadnak horogra törvényszegők. Részletekről, a tavalyi legnagyobb bírságról, idevágó trendekről érdeklődtünk.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője kérdéseinkre elmondta, Háromszéken leginkább az építkezési telepeken kapnak el feketemunkásokat: ezt azért sem értik az illetékesek, mert elmondásuk szerint pont az építkezésben adómentesen jó béreket lehet adni, így nem éri meg rizikózni.

– A jelenséget sikerült visszaszorítani, a nagyobb építkezési vállalkozásoknál már jó ideje nem azonosítottunk feketemunkásokat. Leginkább a kisebb, magukat túlvállaló cégeknél fordul elő ilyesmi. Általában az a kifogás, hogy csak 1 napot jött „segíteni” a telepen törvénytelenül dolgozó személy. Tavaly ezen a téren egy 40 ezer lejes bírság képezte a legnagyobb büntetést, amit egyetlen cégre szabtunk ki. Az itt tett ellenőrzésünk során két feketemunkást is lebuktattunk, ezért kapta a büntetést. A munkásokat ezúttal nem bírságoltuk – magyarázta Ördög, rámutatva, hogy ilyen esetekben a törvénysértésen rajtakapott munkást is 400-600 lejre rúgó bírsággal sújthatják.

Ördög kifejtette, néha a tudatlanság, tájékozatlanság miatt is „előkerül” egy-egy feketemunkás.

– Jegyeztünk olyan incidenst is, amikor az alkalmazott nem olvasta el a munkaszerződésben leírtakat, így utólag derült ki, hogy hivatalosan fél normával volt alkalmazva, ám mindvégig napi 8 órát dolgozott. A munkaadója egész normára adott neki bért, ám az állam fele már jóval kevesebbet fizetett – avatott be a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük