Felhívás!

Félnek a táblagépektől?

Félnek a táblagépektől? Kovászna megye

Tartanak egyes szülők a tanfelügyelőség által juttatott tabletektől, mert esetleges károsodása esetén ki kell fizetniük a több mint 600 lejes ellenértékét. Kiss Imre főtanfelügyelőt kérdeztük, mennyire jellemző ez a hozzáállás, voltak-e, akik valóban visszautasították az eszközöket.

Mint kiderült, hosszú az út a tanfelügyelőség raktárából a felhasználókig. A múlt hétvégi összesítés szerint az Iskola otthon kormányprogram keretében kiutalt 3473 tabletből 2100-at osztottak ki az iskolák, de azok a tanintézmények, ahol több száz olyan igénylő van, akinek (saját bevallása szerint) semmilyen digitális eszköze nincs az online oktatáshoz, lassan haladnak, hiszen az eszközöket egyenként kell konfigurálni, a rendszerre csatlakoztatni.

Ha valaki visszautasítaná az eszközt (amiről csak a kiosztás lezárulta után lesz kimutatás), akkor nyilván a listákon következők jöhetnek számításba: a nagycsaládok gyerekei, ahol többen osztoznak egy kütyün, vagy azok, akik csak telefonon férnek hozzá a tananyaghoz. Az egyébként természetes, mondta Kiss Imre, hogy felelősséggel tartozik a felhasználó a kölcsönkapott eszközért; ha károsodik, ki kell fizetnie, a digitális éra előtt a tankönyveket éppúgy meg kellett őrizni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 18., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 39

  Kölcsönkapott eszközök. Ezt kellene hangsúlyozni. Az átlagos táblagépek (a képen látható Vonino márkájú átlagosnak mondható) egy, jobb esetben két évet bírnak ki. Saját tapasztalat. Ezalatt az idő alatt, ha nincs bele helyezve egy nagyobb méretű adattároló kártya, már attól kikészülnek, hogy a folyamatos rendszer- és alkalmazás-frissítések miatt tárolóhelyük teljesen feltelik, és nem marad a futtatáshoz szükséges elegendő szabad tároló kapacitás. Semmi saját, vagy oktatási anyag tárolása sem kell ennek az állapotnak az eléréséhez. Pedig elvileg, ha oktatásra szánják, tárhelyre is szükség lenne, ahová az oktatóanyagok kerülnek. Nyilván, ha a gyerek vagy szülő nincs birtokában az eszköz folyamatos tisztításához szükséges ismerettel, ez a folyamat felgyorsul. Bekövetkezik az a természetes állapot, hogy finom képernyő-simogatás helyett durvább koppintásokat kap a kütyü, hogy működésre bírják valahogy, ami fizikailag sem tesz jót neki hosszú távon. Úgy fest a dolog, hogy “kölcsön adnak”, elvileg hosszú időre egy olyan eszközt, amely ennyi időt nagyon ritkán bír ki, még teljesen ideális körülmények között sem. És még az akkumulátor használatáról nem beszéltünk, amelynek szintén véges az élettartama, cserélni házilag nem igazán lehet. Konklúzió: ez egy olyan készülék, ami kölcsönadásra nem alkalmas. Mint a férj vagy a feleség, amit szintén nem szokás kölcsönözni. Nem csodálkozom, hogy a szülők idegenkedve fogadják az “ajándékot”. Trójai faló. Timeo Danaos et dona ferentes.

  • User
   Dátum: 2020. december 20., 12:34
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Hát igen ,a gyerekek általában már otthon NEM TANULNAK se interneten, se könyvből ,se füzetből.Annyival maradnak amennyi az órakon , rájuk ragad’ ,már akire, ha odafigyel.Jó,van néhány tanuló aki felsőfoku oktatásra készül és tényleg tanulni akar, de a többséget egyáltalán nem érdekli a tanulás.A szülöknek pedig most nyűg,hogy a.gyerekek otthon vannak!
   Tessék egy példa
   -Halló xy tanító néni?
   -Igen én vagyok.
   -Tessék megmondani ,mit csináljak a gyerekkel ,mert nem akar szót fogadni nekem.
   Na kb. így állunk.

   • User
    Dátum: 2020. december 20., 21:40
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Van gyereke? Ha nincs akkor miből állítja ezt? Ha van, akkor lehet ott van a baj? Nem lehet általánosítani. Nekem 3 van. Nem mondom, hogy agyonkínozzák magukat a tanulással, de én se tettem anno többet. Mégis vittem valamire. 😉

    • User
     Dátum: 2020. december 21., 12:40
     ÉRTÉKELÉS: 3

     1.Figyelmesen olvassa el a beirásomat!Miért ne lehetne általánosítani,amikor a statisztikák meg a VALÓSÁG ezt mutatja.Azt írtam ,hogy vannak kivételek is ,akik AKARNAK is tanulni.
     2.’Valamire ‘lehet vinni 6 osztállyal is vagy annál kevesebbel is sőt analfabétán is .Azok fitogtatják a vagyonukat,vastag aranylánc a nyakukban,vastag karkötők, ,bemeveul ,audiul ,mercedesu,ferrariu,lamborgiul’ autókban veszettül hajtva.Sajnos a mai fiatalság ,a kamaszok ezt látják hallják.Ha megkérdezik azt a bizonyos gyereket amelyik nem jár iskolába mi akarsz lenni ,azt válaszolja ,há policáj “mert kap pénct hogy ne amendáljon meg’.Ki akarna ma sokak közül készruhagyárba,szövögyárba,,cipőgyárba 2-váltásban dolgozni,hogy “vigye valamire’?

    • User
     Dátum: 2020. december 21., 14:05
     ÉRTÉKELÉS: 3

     ‘…én sem tettem anno többet.Mégis vittem valamire.’Kitünő és példás mentalitás .De tudja a világ változik,mindent el lehet venni az embertől még az életét is ,de a tudást soha!Na az az a valamire vitel alapja.

     • User
      Dátum: 2020. december 21., 15:31
      ÉRTÉKELÉS: -4

      Azt se tudja ki vagyok, mit csinálok. 🙂 A tudás megvan, nekem is, a gyermekeimnek is, köszönöm. Sok-sok otthoni tanulás nélkül is. Persze szidom a kamasz lányom, de visszagondolva és se öltem jobban magam és mégis az eszemet kell használjam a mindennapi megélhetéshez és mint írtam nem panaszkodom. Sok hasonló osztálytársam volt, hasonló az unokaöcsém is. Őt pl. látom, hogy sokra fogja vinni. A lényeg az, hogy nem kell általánosítani és nem is lehet. Ha valaki otthon nem tanul, attól még tudhat. Persze olyan is van, akit nem érdekel és bután hal meg. Meg olyan is, aki sajnos töri magát és mégis nehezen halad.

 • User
  Dátum: 2020. december 20., 18:07
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Én azt nem értem ha a táblagép nem az én hibámból romlik le akkor miért kell én kifizessem? Valamiért meg vagyok győződve, hogy nem éppen minőségiek, ha az ember vigyáz rá akkor is elromolnak még a minőségiek is. Olvastam a hozzászólásokat, én nem tudom,hogyan tisztítsam őket,azt sem hogyan vírustalanítsam mert nem vagyok a számítástechnikában túl jártas és már nem is leszek az. Ha eltöröm akkor egyetértek,hogy kifizessem de egyébért nem.

 • User
  Dátum: 2020. december 21., 17:38
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem is érdekel kicsoda,micsoda.De azt észtevettem ,hogy egy kicsit bő a lajbi ,na.Mindenk úgy neveli a gyerekét ahogy akarja.De egy biztos.Ahogy szocializálodik otthon,úgy fog később hozzáálni a dolgokhoz.Ha jó példát adunk nekik a sors meghálálja szülöknek gyerekeknek egyaránt.Gondolom soha nem mondta a.gyerekenek,ne tanulj mert nem érdemes,így is viszed majd valamire.Attól pedig ne féljen ,hogy a gyerek/ek megsántulnak a sok tudástól!

  • User
   Dátum: 2020. december 22., 10:16
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Ez így van. Csak van akinek könnyebb az elsajátítása, van akinek nehezebb. Van akit érdekel, hogy tudjon, van akit nem. A tudás és tudomány érdekessé tételének érdekében a szülők és a tanárok egyaránt kell dolgozzanak, már kicsi kortól kezdve. Ezt egyesek nem értik meg, és csak általánosítanak, hogy a mai fiatalok…. Mert régebb minden jobb volt.

 • User
  Dátum: 2020. december 22., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ejj Te autódidakta! Az ilyen lúzerekkel van tele a vilàg! Okosak,szèpek,gazdagok…😇🤑🤑🤑
  Nevetsèges vagy ezzel a màcsó,lehengerlő magabiztossàgoddal!