Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztés helyett fehér szalag

Fehér karszalaggal folytatják a munkát a bírák a sepsiszentgyörgyi bíróságon és a Kovászna Megyei Törvényszéken. A múlt heti, tárgyalás-felfüggesztő intézkedés helyett bevezetett tiltakozási forma jövő hét végéig érvényes. A bírák az igazságszolgáltatási törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet ellen tüntetnek.

Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten fél tíz és fél tizenegy között felfüggesztették a tárgyalást, de ez nem vezetett eredményre – mondta el megkeresésünkre a bíróság szóvivője, Jănică Chiper.

– Mi nem halasztottuk el a tárgyalásokat, csak egy órára felfüggesztettük a munkát. Azt láttuk, hogy semmi eredményt nem értünk el, viszont az embereknek bosszúságot okoztunk, és ez nem volt célunk, még akkor sem, ha valójában éppen az emberek érdekében tiltakoztunk – magyarázta a bíró.

Chiper kifejtette: azt szeretnék elérni, hogy a miniszter „in integrum” visszavonja a 7-es kormányrendeletet, mert „a mindenféle toldozás-foltozás csak zavart kelt”. A szóvivő nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy mi lesz abban az esetben, ha a kormány mégsem vonja vissza a rendeletet.

A 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet meredeken módosítja az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvény néhány előírását. A szakma által legkifogásoltabb cikkely lehetővé teszi a bírói és ügyészi funkciók között akadálytalan „átjárást”, miközben a két évig tartó parlamenti vitának éppen ez volt az egyik legnagyobb eredménye, hogy szétválasztották a bírói és ügyészi karriereket.

Március 8-án a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), amelynek feladata – elvben – az igazságszolgáltatás függetlenségét szavatolni, elutasította a Tudorel Toader tárcavezető által kezdeményezett módosításokat, és a rendelet eltörlését sürgette.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük