Felhívás!

Fél szemünk Európán

Fél szemünk Európán Kovászna megye

Az Európai Unió helyreállítási alapjáról már jó ideje hallani. Azt elsősorban a világjárvány okozta válság kezelése céljából hozták létre, az Unió vezetői összesen több mint 2000 milliárd eurós értékű támogatással kívánnak hozzájárulni a tagállamok felzárkóztatásához. Magyarország hivatalosan ez év május elején nyújtotta be az Európai Bizottságnak helyreállítási és rezilienciaépítési tervét, míg Románia június elején.

Sajtóértesülések szerint Románia a szállítási ágazatát 6,7 milliárd euróval, az oktatást 3,6 milliárd euróval, az egészségügyet pedig 2,4 milliárd euróval fejlesztené az uniós alapokból. Számunkra érdekesebb górcső alá venni azt, hogy vajon a helyi önkormányzatokhoz ebből a pénzből végül is mennyi fog jutni, abból mit fognak tudni megvalósítani.

Baróton például, a tavalyi polgármesterváltás óta, meglehetősen sokat hallani különböző pályázatokról, melyeket a hivatal azért készít időben elő, hogy alkalomadtán azonnal benyújthassa, többek között az uniótól érkező források igénybevételére is.

Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára, nemrég, egy találkozón azt közölte, hogy Románia országos helyreállítási tervét várhatóan szeptember végén elfogadják, és hogy a Romániának szánt majdnem 30 milliárd eurós összegből 1,9 milliárd euró már idén rendelkezésre fog állni. Kulcskérdésként említette azt, hogy a pályázók rendelkezzenek megvalósíthatósági tanulmányokkal a tervezett projekteket illetően.

Benedek Huszár János polgármester lapunknak elmondta, hogy Baróton ezzel nincs gond: a megvalósíthatósági tanulmányok egyik a másik után készülnek, és amire a konkrét pályázati lehetőségek megnyílnak, elő lesznek készítve a kész dokumentációk.

Elmondta, hogy mindegyik beruházásnál három szakasz van. Első a tématerv, aztán jön a megvalósíthatósági tanulmány, és végül a műszaki terv, melyek mindegyikét a tanácsosok is el kell fogadják. A felsőrákosi szennyvízhálózat kiépítését illetően elkészült a műszaki terv, most már az építési engedély kiváltása van folyamatban. A bibarcfalvi és a bodosi víz-és szennyvízhálózatot illetően elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, a köpeci és miklósvári hálózatnak egyelőre a tématerve készült el. Hasonlóképpen a tématervénél tartanak a baróti városi kórház új szárnnyal való bővítésének, a baróti szennyvízhálózat kibővítésének, illetve a baróti poliklinika felújításának beruházásait illetően. A régi iskolaépület hőenergetikai rehabilitálásának már elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 26., 7:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Istenem,csak nehogy a sok palyazatot esszekeverjetek s elmaradjon valamelyik.Mar tizenevek ota palyazunk erre-arra,de eredmeny nulla.Sebaj,majd ded-uk-unokaink esetleg latnak belole valamit…es ez az optimista verzio.A polgi mar egy eve polcra ult,de Meg felmutatni semmit nem tud, versmondason es szereplesen kivul.Az uton levo katyukat is-Barot napok megszervezese hianyaban-egy par napja meltoztattak betomni ugy ahogy.Lesz modern poliklinika es un epuletszarny a korhazban,sajnos csak a Roma testvereknek,mert mas mar nemigen jar oda ….

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 26., 12:40
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Lesz még itt más érdekesség is. Kivácsi leszek, hogy a kolozsváron élő erdővidéki elvtárs buzgón teszi-e fel a költői kérdést, hogy mi folyik Baróton 1 éve? Vagy a barátokat, csókosokat nem kell kritizálni, inkább el kell hallgatni, hogy mi folyik a háttérben? Kíváncsian várom, de jóra nem számítok.

   • User
    Dátum: 2021. augusztus 29., 9:03
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ez nekem van címezve, ha jól sejtem 🙂 Egy dolgot elfelejt a névtelen beíró: eddig is s ezután is kritizálom azt, aki rászolgál. Legyen a neve akár Benedek Huszár János, PityiPalkó avagy Orbán Viktor. Annyi a különbség a névtelen beíró s köztem, hogy én szeretek egyszer tisztán látni s azután kritizálni 🙂 Egyébként, ha figyelmes volt a kedves névtelen beíró, akkor láthatta/olvashatta, hogy néhány kellemetlen kérdést már intéztem a polgármester úrhoz. Látta? Nem látta? No, látta, hogy nem látta? 🙂 További kellemes elvtársozást! Tókos Levente.

    • User
     Dátum: 2021. augusztus 29., 19:43
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Láttam. Érdekes módon más esetekben nem voltál rest, azonnal belekapaszkodtál, a legkellemetlenebb hangnemet és stílust megütve. De semmi baj, megszokta már az emberfia, aki olvas facebookot és újságot. Így, hogy a pajti csinál megkérdőjelezhető dolgokat, lapítasz. A játszótér a kommentek alapján kiütötte a biztosítékot, mert nem a másik pajtid ajánlatát fogadta el. 70000 eurót a hülye fizet ki, amikor össze van dőlve a város, te meg írod a sületlenségeidet az újságba is. A témáknak nem ártana utánajárni jobban, mert Baróttal kapcsolatban sokmindennel mellékarisztolsz, de írj csak minden héten valamit, hogy érezd úgy, hogy dolgozol.

     U.i. majd ha sikerül fejlődni az újságírásban, és nem tényként közölsz saját gondolatokat, akkor megmondom a nevem is, sőt, veled szembenállva fogom elmondani, nem üzenetben!

     • User
      Dátum: 2021. augusztus 30., 9:04
      ÉRTÉKELÉS: 0

      No. Megsúgom neked is, hogy abszolút senkinek nem tartozok semmiféle beszámolóval, hogy mikor, mit, kinek, hova írok, melyek a gondolataim, honnan szerzek infókat stb. Az, hogy nem én pajtim épít játszóteret csak annyiban zavar, hogy tudom mennyire biztonságos és profi dolgok. Ha arra gondolnál – semmi nyereségem onnan (se) 🙂 A lapítás nem az én műfajom, azt eleddig te csinálod. 🙂
      Addig írok az újságba, míg igény van rá. Ha esetleg vannak kifogásaid az általam leírtakkal, akkor vedd a tollat s írd meg. 🙂 Vagy esetleg egy kávé mellett is meghallgatlak s ha vannak jobb meglátásaid, akkor azokra is nyitott vagyok 🙂 Mindeddig csak a frusztráltság üt ki minden sorodból 🙂 Miért vagy frusztrált? Bántottalak? Bocs! Biztos nem akarattal! T.L.