Hirdetés
Hirdetés

Falvakon is lehetnek gasztropontok

Falvakon is lehetnek gasztropontok Kovászna megye

A helyi gasztronómiai pontokat vidéken hozzák létre azért, hogy azokban a helyi termékeket értékesítsék. Ezekben a saját gazdaságból származó alapanyagokból és italokból készített gasztronómiai termékeket a területre jellemző receptek alapján legfeljebb 15 fő részére készítik el és szolgálják fel. A szenátusi munkálatok során úgy sikerült módosítani a törvénytervezetet, hogy ezek az egységek a városokhoz tartozó falvakban is létrejöhessenek.

A helyi gasztronómiai pontok lehetnek magánházak, tanyák, méhészetek, borospincék, halőrházak, vadászházak, vadászkomplexumok, gomba- és bogyógyűjtő központok helyiségeiben. Emellett erdészeti irodákban, és egyéb olyan vidéki településen lévő létesítményekben is működhetnek, ahol halászattal, vadászattal, betakarítással vagy erdei termékek gyűjtésével kapcsolatos tevékenységet folytatnak.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „jelen intézkedéssel a gazdaság megerősítését szorgalmazzuk, hiszen egy helyi gasztronómiai pont létrehozása a gasztroturizmus lehetőségeinek és a vidék turisztikai kínálatának bővítését jelenti. Az élelmiszerek drágulásának eredményeként a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások, gazdák nehéz helyzetbe kerültek. Az elmúlt időszakban az ágazatnak szánt állami finanszírozások mellett, az RMDSZ célja, hogy a gazdák tevékenységét segítse és a helyi termékek értékesítését támogassa az élelmiszerpiacon.”

Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja rámutatott: „Romániában olyan termelők vannak, akik értékes munkát folytatnak, de az általuk előállított termékek nem kerülnek be az éttermek kínálatába. A gasztropontok létrehozásával számukra lehetőséget biztosítunk termékeik értékesítésére. Kovászna megyében jelenleg egyetlen gasztropont van bejegyezve, Bükszádon, de bízunk abban, hogy az év végéig többen is követik a jó példát. A helyi termékek felhasználásával ugyanakkor otthoni ízeket nyújthatnak a gasztróturizmus érdeklődői számára.”

A helyi gasztronómiai pontot magánszemélyek és jogi személyek egyaránt létrehozhatják a működésük szerinti megye Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságán történő regisztrációval. Ennek értelmében vidéki környezetben és a városokhoz tartozó falvakon is lehet ezeket működtetni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Országos Hegyvidéki Ügynökség képzést szervez azok számára, akik helyi gasztronómiai pontot akarnak létrehozni.

A képzés ingyenes és a tanfolyam elvégzésével az Országos Kereskedelmi Nyilvántartó Hivatalhoz szükséges bejegyzési ismereteket, a gasztropont indításának feltételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A tervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük