Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Falugyűlés Felsőrákoson

Falugyűlés Felsőrákoson Kovászna megye

Őszi falugyűlések sorozata kezdődött kedden a Baróthoz tartozó falvakban. Az elsőt kedd este Felsőrákoson tartották, következett szerda este Köpecbánya és Köpec (a közösségi teremben, illetve a kultúrotthonban), valamint ma lesz Miklósváron (18 órától a kultúrotthonban).

Hirdetés
Hirdetés

Felsőrákoson csendben és rendben zajlott le a gyűlés, Benedek-Huszár János polgármester sem árult zsákbamacskát: nyíltan és egyenesen elmondta a helyieknek, mi van, és mire számíthatnak az elkövetkező időszakban. Mindenekelőtt arról szólt, hogy a tavalyi falugyűlés óta eltelt időszakban a faluban hosszú idő után először, a hivatal kipucoltatta a sáncokat, több utcában pedig grédereztek, kavicsoztak. Kiépítés előtt áll a szennyvízhálózat, egyelőre a főutca mentén kezdik, mert csak arra van pénz.

Viszont a főút újraaszfaltozására megvan a lehetőség, ezt a munkát azonban csak a szennyvízcsövek lefektetése után végeznék el. A polgármester kikérte a helyiek véleményét, és az a döntés született, hogy még idén ősszel kezdjék el a főút helyreállítását, ne halasszák azt a tavaszra. A munkálatnak a közbeszerzése zajlik.

Idei befektetés volt a térfigyelő kamerák felszerelése is a falu különböző pontjaira, melyek október közepétől figyelik majd a közrend ellen vétkezőket. A beruházás 110 ezer lejbe került. Mindezek mellett a faluban lakó magánszemélyek eddig évi adóik és illetékeik mindössze 21%-át fizették be, a jogi személyekkel együtt 214 ezer lejt a 703 ezerből.

Amikor a földekkel kapcsolatos gondok kerültek szóba, élénkebb lett az érdeklődés a teremben. A felsőrákosiak is 30 év megoldatlan problémáit cipelik hátukon, de azért mégsem lehet okuk panaszra, ugyanis elkezdődik a külterületek ingyenes telekkönyvezése, hovatartozásuk tisztázása. Egyelőre 500 parcellát telekkönyveznek, aztán folytatják.

E célból a jövő héten Ráduly Béla, a hivatal munkatársa minden nap, hétfőtől péntekig 15 és 19 óra között a helyi kultúrotthonban várja az érdekelt felsőrákosiakat, azokat, akiknek az Alsórákos fele vezető úttól balra, az út és az Olt folyó között vannak földjeik, hogy bevigyék neki a szükséges iratokat, birtokleveleket, személyazonossági másolatot minden örökös után, illetve, ha van, hagyatéki, esetleg adásvételi szerződés, azokat is. Birtoklevél, ha nincs, az azt helyettesítő igazolást (adeverința) vigyék, vagyis minden földekkel kapcsolatos papírt, amiket nem vesznek el, „csak másolatokat készítenek róluk és visszaadják” – hangzott el. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük