Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ez nemcsak muri, hanem hagyományőrzés!

Ez nemcsak muri, hanem hagyományőrzés! Kovászna megye

Az alsócsernátoni sportcsarnok mögötti téren, szombaton, február 4-én újra megszervezik a hagyományos disznóvágást öt csapat részvételével.

 

Az első találkozót Bogyiszlón, Csernáton egyik magyarországi testvértelepülésén tartották meg 2010-ben, azóta minden esztendőben más és más település látja el a házigazda szerepét. A Kovászna megyei Csernáton község 2011-ben rendezte meg először a hagyományos disznóvágást bemutató ünnepséget, mert az akkor ünnepség volt a javából, hisz több mint kétszáz embert vendégeltek meg a felsőcsernátoni Bod Péter Népházban. A disznótoros vacsora késő éjszakába nyúlt, ami nem csoda, hiszen a finom étkek és borok mellé a csernátoni népi zenekar húzta a talpalávalót.

Minden csapat más módszerekkel darabolja fel, perzseli, majd dolgozza fel a disznót

A község akkori elöljárója, Bölöni Dávid már a kezdet kezdetén fontosnak tartotta tisztázni, hogy nem kívánnak versenytársai lenni a bálványosfürdői nemzetközi disznóvágó fesztiválnak, nem versenyeznek, a családot, közösséget összetartó esemény célja a hagyományápolás.

„Idén sem lesz ez másként” – húzta alá a jelenlegi polgármester, Rákosi Árpád, aki elmondta, a meghívott öt csapat – a község két, magyarországi testvértelepülése: Bogyiszló és Sármellék, a vajdasági Ada községhez tartozó Törökfalu, a Hargita megyei Csíkcsicsó és a házigazdák – egy-egy 120 kilós disznót fog feldolgozni ott helyszínen. Mindenki a saját hagyományos módszere szerint áldozza fel, perzseli meg, darabolja és dolgozza fel a sertést, az esti disznótoron pedig megkóstolják egymás jellegzetes ételeit.

A házigazdák várnak napközben minden érdeklődőt, lesz forró tea, forralt bor, és amikor elkészült, egy-egy tányér agyas levessel is szolgálnak. Nótázásra is lesz lehetőség, hiszen elfogadta a meghívást Ábri Béla prímás és csapata is.

Nemcsak mulatozásról, a hagyományőrzésről is szól a rendezvény, ilyenkor nyer beigazolást az ahány ház, annyi szokás mondás. Legutóbb 2016-ban volt házigazdája a rendezvénynek Csernáton, és már akkor is feltűnt a disznó feldarabolásának eltérő módozata: a németországi schlitziek – idén nem tudtak jönni – a sváb hagyományokhoz híven rénfát vagy rémfát használnak, a csernátoniaknak nem kell asztal, deszkán végzik ugyanezt. Aztán van, aki szalmával perzseli, más perzselővel, vagy forró vizet használ. Ez a sokféleség tapasztalható a feldolgozásnál is, különféle ízű kolbászt, hurkát töltenek, illetve életkülönlegességek is készülnek.

A böllértalálkozó „körbejár” a részt vevő településeken, és bár idén ugyan kimaradt Schlitz (Németország) csapata, de Rákosi Árpád polgármester úgy tudja, jövőben ott rendezik meg a folytatást, ha nem ragaszkodik a házigazda szerephez az újoncként befogadott Sármellék.

Fotók: Kocsis Károly

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük