A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Eső után biztosítás?

Eső után biztosítás? Kovászna megye

Az áradások során számtalan gazdaság, ház, pince, mezőgazdasági terület rongálódott, illetve közutak is károsultak a megyén végigsöprő víztömeg miatt, és az eső még mindig esik… Összeállításunkban annak jártunk utána, ilyen esetekben a biztosítások mennyire nyújthatnak lelki nyugalmat a magánszemélyeknek, és a közösségi vagyonért is felelős önkormányzati vezetőknek, illetve élnek-e a lehetőséggel.

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere úgy véli, a bodzavidéki áradásokhoz képest ők könnyebben megúszták, ám a megduzzadt patak náluk is több házat elöntött, iszappal teltek meg az udvarok.
– Szerencsénkre nagyon hamar levonult a víz, igaz, hogy az útjainkat elmosta, az Olt folyó pedig mezőgazdasági területeket öntött el, ahol elvégeztük a szükséges kárfelmérést – részletezte.
Arra a kérdésünkre, hogy a hivatal tulajdonában lévő épületekre, tulajdonokra kötnek-e biztosítást, az elöljáró kifejtette, az előző években minden épületet bebiztosítottak, ez évente körülbelül 6 ezer lejes költséget jelentett, ám idén „a román kormány úgy összehozta a költségvetést”, hogy nemcsak erre nem jutott pénzük, de augusztustól nem lesz közvilágításra, éjjeli őrségre, illetve októbertől a fizetéseket sem tudják kiadni.
Fodor Imre, Illyefalva polgármestere kérdéseinkre elmondta, mind a sepsiszentkirályi, mind az illyefalvi, illetve az aldobolyi patak megnőtt: egy átjárót, pallót elvitt az áradás, másik hármat megrongált, utakat mosott el, tett járhatatlanná. Szentkirályban kell leghamarabb beavatkozniuk: mivel a települést patak köré építették, ezért a patakpart beomlásával nagyon sok helyen melléképületek rongálódtak meg. De ugyanitt többtucat pincét árasztott el, az illyefalvi Keresztény Ifjúsági Központ ebédlőjébe is behatolt a víz, továbbá a községben körülbelül 300 hektár mezőgazdasági terület károsult. Aldobolyban összesen 10 gazdaság udvara telt meg vízzel, itt szivattyúkkal iparkodtak helyreállítani a rendet.
– Ajánlatos lenne biztosításokat kötni. Arra odafigyelünk, hogy beruházásoknál a kivitelezőt a feladatfüzetben a munka bebiztosítására kérjük. Szerencsére most nem történt kár az Olt hídnál, de ezekre próbálunk odafigyelni. Az épületek biztosítása a pénzhiány miatt viszont gondot jelent – magyarázta Fodor.
Dombora Leheltől, Réty polgármesterétől megtudtuk, hogy a jelenlegi árvíz náluk csupán két – árterületen található – házat érintett, az egyik lakatlan, a másikból pedig még idejében kilakoltatták az ott élőket, pedig az utóbbit körbe is zsákolták, ám mindhiába.
– Meglepődtünk, mivel a focipálya környékén, a park előtt lévő holtárok annyira megtelt egy időszakos patak miatt, hogy a víz átfolyt a parkba. Erre még nem volt eddig példa, Komollón kellett zsákolni, gátat magasítani, illetve Bitán járhatatlanná vált a bejáró községi út az áradások miatt – összegzett az elöljáró.

Nincs rá pénz, ezért mellőzik
A két héttel ezelőtti áradás Szentkatolnát is érintette, ott még a Feketeügy mellett lakók portájára is behatolt a víz, közvagyon azonban nem rongálódott. De ha netán úgy történt volna, sem lenne rá biztosítás.
– Régebben nézegettük a biztosítási árakat, azonban figyelembe véve a költségvetésünket, úgy döntöttünk, inkább mellőzzük, mert nem engedhetnénk meg magunknak – mondta Tusa Levente polgármester, hozzátéve, az áradás érintette a Szentkatolna imecsfalvi kijáratánál található hidat, de mivel az a megyei úton van, így nem tartozik a falu leltárába.
A hétvégi esőzés miatt megemelkedett Bászka beszakította a kommandói fahidat, amelyre nem volt biztosítása az önkormányzatnak.
– Kommandón anyagi okok miatt nem kötöttünk biztosítást a közvagyonra – tájékoztatott Kocsis Béla polgármester, hozzátéve, hogy a híd rendbetételére a kormánytól várnak segítséget. Hasonló a helyzet a többi olyan orbaiszéki közigazgatási egységben, ahol a hétvégi árvíz károkat okozott.
Barátoson Tánczos Szabolcs polgármestertől megtudtuk: a polgármesteri hivatal épülete biztosítva van, azonban egyéb közvagyon nincs. Mint a polgármester hangsúlyozta, a büdzsé annyira szegényes, hogy egyelőre azt sem tudják, miként fizetik ki augusztusban a hivatal alkalmazottainak júliusi bérét. Zabolán is csak a polgármesteri hivatal épülete és a hozzá tartozó javak vannak bebiztosítva, mondta Fejér Levente polgármester.
Kovásznát nem érintette olyan jelentős mértékben a múlt hétvégi árvíz, leszámítva néhány pincét, azonban az önkormányzat által feljavított makadám utakat tönkre tette, azok ismét javításra szorulnak, mint az ügykezelésükbe tartozó és nemrég felújított Kovászna–Kommandó útszakasz is. Kellemetlen a városvezetésnek, hogy a Petőfi Sándor utcából lezúduló csapadék a Big Daddy Pub és a PPT üzlet tömbházának udvarára folyt, ezt majd a továbbiakban elvezetteti az önkormányzat. Amikor a tizenegy utcát érintő infrastrukturális munkálat megtörténik, akkor megoldódik ez a visszatérő gond. Kérdésünkre Gyerő József polgármester elmondta: a kovásznai önkormányzatnál csak a város tulajdonában levő épületek és autók vannak biztosítva.

Több száz kilométer utat nem lehet bebiztosítani
Kovács Ödön megyemene­dzsert is megkérdeztük, mi a szokásos eljárás, mikor egy-egy nagyobb útjavítást átvesznek, van-e garanciája, illetve annak lejárta után mennyi időre biztosított annak minősége. Az elöljáró kifejtette, a kivitelezés idejére szoktak a munkálatok végzői biztosítást kötni, a kész útra általában 2–3 évi jótállási idő van – és ezzel vége, hiszen több száz kilométer utat nem lehet bebiztosítani. Véleménye szerint a legveszélyeztetettebbek a ritkán használt útszakaszok, mert azokra nem is költenek olyan sokat.
A magánjavak védelmét szolgáló ügyletekről Bálint Mária, a Transilvania Broker cég biztosítási tanácsadója szolgált részletekkel.
Magánházak esetében a kötelező biztosítás ugyan véd árvíz, földcsuszamlás és földrengés ellen, azonban csak a ház falainak, azaz tartószerkezetének károsodását térítik meg. A tarifa sok mindennek függvénye, egy előzetes felértékelés után állapítják meg, de függ a ház folyóvíztől való távolságától, építési idejétől, anyagától. Nem érdemes letagadni tényeket, mert ha beütne a krach, a biztosító csak töredékét fizetheti a leszerződött összegnek – figyelmeztetett.

Száz euróért már köthető
felülbiztosítás
Ha az ember esetleg egyéb javait, ingóságait is védené (tűz, robbanás, természeti csapás, vihar, villám, jégeső, hó okozta kártól), akkor felülbiztosítást kell kötnie, ugyanez a helyzet, ha melléképületeket szeretne bebiztosítani. Tömbházlakások esetében is felülbiztosítás védhet tűztől, beázástól, robbanástól stb. Tíz eurótól kezdődnek a díjak, magánháznál 30 eurótól 5000-ig terjednek, egy átlagos ház esetében körülbelül 100 euró lehet az évi díj, 1940 előtt épített házak esetében pedig, amelyek már két jelentősebb földrengést átéltek (az 1940-est és 1977-est), kicsit többet kell fizetni, de „az esetleges kár esetén ez csak töredéke lehet a veszteségnek”, vonta le a következtetést Bálint Mária.
Elmondása szerint manapság kevesen kötnek lakóházra biztosítást, inkább csak akkor, ha már ők maguk vagy ismeretségi körükben valaki kárt szenvedett. Ugyanez a helyzet a mezőgazdasági biztosításokkal is, ezek esetében 1 hektárnál nagyobb termőföld károsodása esetén fizetnek kártérítést (más kategória a tavaszi, és más az őszi vetés), ha bizonyos időpontig megtörténik a szerződés.
Az előrelátó mérlegelés és a zseb küzdelme tehát tovább folyik…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.