Felhívás!

Esély a tanulásra

Idén 23 szakképző tanfolyamot szervez a regisztrált munkanélkülieknek a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség. A sok kurzus ellenére azonban még mindig a tartós munkanélküliek teszik ki a nyilvántartottak háromnegyedét. Minderről Kelemen Tibor munkaügyi igazgató tájékoztatta a sajtót.

Háromszázhuszonkét személynek jelentenek szak- vagy átképzési lehetőséget az idei évre előirányozott tanfolyamok, és most már közéjük sorolhatók azok is, akiknek eddig nem voltak hozzáférhetők. Múlt év őszétől néhány foglalkozáshoz már nem kérik az eddig kötelező nyolc- vagy tízosztályos végzettséget, elemi iskolával is elvégezhetők: ilyen a takarító, a zöldövezet-karbantartó, konyhai kisegítő, hegyi idegenvezető, kutyafodrász stb. Ezek közül a megyei munkaügynél takarítókat képeznek majd, illetve lesz biztonsági őr, szakács, cukrász, kasszás, operátor, könyvelő, személyzeti felelős, manikűrös-pedikűrös, szakács, masszőr, recepciós tanfolyam is. A hivatal 14 kurzust saját képzőközpontjában tart meg, nyolcat pedig a brassói regionális központnak kiszervezve. Jelenleg is folyik a favágó-, pizzasütő-, szakács-, pék- és ácsképzés.

A munkaügy által januárban nyilvántartásba vett 16–24 év közötti, nem tanuló és nem dolgozó 468 fiatal (az angol elnevezésük rövidítésével NEET-ek) túlnyomó része is (172) a nehezen foglalkoztathatók közé tartozik.
– Igyekszünk tudatosítani bennük, hogy fontos lenne elhelyezkedni. Számukra az Ifjúsági és Sportigazgatósággal karöltve vállalkozói kompetenciákat fejlesztő tanfolyamot tartanak. Az állam 1000 lejes támogatással stimulálja őket, hogy munkába álljanak: ha sikerül legalább 3 hónapig fenntartani a folyamatos munkaviszonyt, 1000 lejt kapnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.